Ανάλυση: Γιατί ο Γεραπετρίτης αλλάζει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Σκυλακάκη-Κεφαλογιάννη


Μία σημαντική λεπτομέρεια από την ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Ένα από τα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης με βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής αφορούσε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα επανεξεταστούν.

Όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το άρθρο 6 είχε προκαλέσει συζητήσεις και οριακά αντιδράσεις για το αποτύπωμα που θα είχε.

Η αίρεση την οποία προβάλλουν πολλοί έγκειται στο γεγονός ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη «παράγουν» όλα, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως μεγέθους, τα νησιά, που έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις να συντηρήσουν, αυτοδυνάμως, είτε ανθρώπινη ζωή είτε και απλή οικονομική δραστηριότητα.

Στο κείμενο που είχε ανέβει στη δημόσια διαβούλευση, η τουριστική δραστηριότητα στα νησιά που είναι μικρότερα των 300 στρεμμάτων συμπεριλαμβανομένων ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων θα απαγορευόταν η τουριστική δραστηριότητα οπότε και η οικονομική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ανέφερε τα εξής στο άρθρο 6:

«Ομάδα ΙΙΙ: Ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες
Η Ομάδα ΙΙΙ περιλαμβάνει δύο υποομάδες, με βάση τα ιδιαίτερα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά τους, το μέγεθος και την εγγύτητά τους με κατοικημένες περιοχές.

Στην 1η υποομάδα περιλαμβάνονται:
• Βραχονησίδες
• Νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων
• Νησιά τα οποία ευρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας
• Νησιά τα οποία ευρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων από παράκτιες περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας ή από νησιά που διαθέτουν ακτοπλοική πρόσβαση.

Στην δεύτερη υποομάδα περιλαμβάνονται όλα τα ακατοίκητα νησιά (μηδενικός πληθυσμός κατά την εκάστοτε τελευταία απογραφή) που δεν ανήκουν στην 1η υποομάδα».

Το νέο ΕΧΠ‐Τ προτείνει τις παρακάτω ρυθμίσεις για την Ομάδα ΙΙΙ:
«1. Στα νησιά της πρώτης υποομάδας δεν επιτρέπεται κανένα είδος τουριστικής ανάπτυξης.
2. Στα νησιά της δεύτερης υποομάδας επιτρέπονται μόνο ΟΥΤΔ «ήπιας ανάπτυξης».

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο συντελεστής δόμησης για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (ΣΤΚ) και τα μεικτά τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας (ΜΤΚΜΚ) περιορίζεται από 0,2 σε 0,12 για τα κατοικημένα νησιά πλην των νήσων Κρήτης, Εύβοιας, Κέρκυρας και Ρόδου. Στο ίδιο πνεύμα κρίνεται σκόπιμο οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων (ΟΥΤΔ) που επιτρέπονται στα νησιά αυτά να είναι ήπιας ανάπτυξης κατά τον ορισμό του υπό μελέτη ΕΧΠ‐Τ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπάνω λεπτομέρεια αναγκάζει την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις προβλέψεις του νομοσχεδίου έτσι ώστε να μην υπάρχουν σημεία που επιδέχονται παρερμηνειών ή προκαλούν αντιδράσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ