Standard & Poor’s: Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας


Η Standard & Poor’s διαπιστώνει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την αξιολόγηση της Standard and Poor’s, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα διατηρήθηκε στο «BBB-» με θετικές προοπτικές, ο oίκος αξιολόγησης επανέρχεται με νέα έκθεση.

Συγκεκριμένα, η S&P επισημαίνει την καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ως προϋπόθεση για το τριπλό Β τίθεται η περαιτέρω μείωση του χρέους.

Να σημειωθεί και ότι χθες, Τρίτη 23 Νοεμβρίου, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το χρέος του 2023 έχει αναδρομικά επιβαρυνθεί με τους αναβαλλόμενος τόκους.

Πρόκειται για ένα ποσό κοντά στα 12,5 δισεκατομμύρια που αφορά το δάνειο του ISF από το δεύτερο μνημόνιο, όπως αφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ. Συνεπώς,η Standard and Poor’s διαπιστώνε ότι η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για παράδειγμα 2,6% για φέτος και μετά μια μικρή επιβράδυνση, αλλά σε κάθε περίπτωση υψηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, 2.5% του χρόνου, 2.4% το 26 και 2.3% το 27.

Από τις πιο σημαντικές διαπιστώσεις του οίκου, είναι ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μια πτωτική πορεία 134 % του ΑΕΠ φέτος, 119 % του ΑΕΠ το 2027.

Κλείνοντας, η Standard and Poor’s σημειώνει ότι εάν αυτή η πορεία πράγματι συνεχιστεί και μετά το 2027 και η Ελλάδα είναι σε τέτοια πορεία μείωσης του χρέους, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική πειθαρχία, τότε δεν αποκλείεται να έρθει και η αναβάθμιση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ