Νέα τουρκική NAVTEX εγείρει εντάσεις στο Αιγαίο: Αμφισβήτηση για την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Χίου και Λέσβου


Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναζωπυρώνεται με την έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX, η οποία αφορά την περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου. Αφορμή για την κίνηση αυτή στάθηκε η προγραμματισμένη πόντιση καλωδίου από το ελληνικό ερευνητικό πλοίο «AEGAEO». Η ελληνική NAVTEX που εκδόθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2023 από τον Σταθμό της Λήμνου, προέβλεπε την έναρξη εργασιών για την περίοδο 20-25 Οκτωβρίου, για εγκατάσταση υποθαλάσσιου καλωδίου στην περιοχή αυτή.

Τουρκικές διεκδικήσεις

Η Τουρκία εξέδωσε δική της NAVTEX, υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες εμπίπτουν σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, επαναφέροντας τον ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη ανήκει στη δική της δικαιοδοσία. Παράλληλα, η Άγκυρα επιμένει ότι οποιεσδήποτε έρευνες στην περιοχή πρέπει να συντονίζονται από τις τουρκικές αρχές. Οι τουρκικές αυτές κινήσεις δημιουργούν για άλλη μια φορά εντάσεις στο Αιγαίο, καθώς δεν υπάρχει επίσημη οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.​

Η αντίδραση της Ελλάδας

Η Ελλάδα, μέσω της δικής της NAVTEX, δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ερευνητικές εργασίες του «AEGAEO» πραγματοποιούνται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Παρόμοιες εντάσεις έχουν προκύψει και στο παρελθόν, όπως στην περιοχή της Κάσου, όπου η Τουρκία χρησιμοποιεί ερευνητικές δραστηριότητες για να προωθήσει τις διεκδικήσεις της​.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, γεγονός που προσθέτει επιπλέον πίεση στις διπλωματικές επαφές των δύο χωρών​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ