Μητσοτάκης: Το 2027 η Ελλάδα θα αποκτήσει 7 νέα Canadair – Το 112 συνεχίζει να σώζει ζωές


Στις 23 Οκτωβρίου 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου και τις μελλοντικές ενέργειες της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα αποκτήσει 7 υπερσύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου DHC-515 Canadair το 2027, ενισχύοντας την ετοιμότητα της χώρας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Η απόκτηση των αεροσκαφών είναι μέρος του προγράμματος «Αιγίς», συνολικού κόστους 360 εκατομμυρίων ευρώ.

Δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 40 ετών

Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη φετινή αντιπυρική περίοδο ως τη δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών, με 9.101 πυρκαγιές. Τα φαινόμενα ήταν έντονα, με υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και ισχυρούς ανέμους που δυσχέραναν την κατάσβεση​.

Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, υπήρξε μείωση των καμένων δασικών εκτάσεων σε σχέση με το παρελθόν​.

Ο ρόλος του 112 και η τεχνολογική υποστήριξη

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του συστήματος 112 για την έγκαιρη εκκένωση περιοχών, σημειώνοντας ότι «έχει σώσει ζωές». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεχνολογίας με drones και αεροσκάφη που επιχειρούσαν προληπτικά​.

Στήριξη και αποκατάσταση

Η αποκατάσταση των πληγέντων προχωρά γρήγορα, με την καταβολή αποζημιώσεων και ταυτόχρονη περιβαλλοντική αποκατάσταση μέσω αναδασώσεων. Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε σε περιοχές όπως η Πεντέλη και η Εύβοια​.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση στοχεύει σε έναν συνδυασμό προληπτικών μέτρων και τεχνολογικής ενίσχυσης για καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στο μέλλον.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ