Ζαχάροβα: «Αιτία υστερίας» στο Κίεβο η παρουσία Γκουτέρες στη σύνοδο κορυφής των BRICS


Την έντονη δυσαρέσκεια της Ουκρανίας έχει προκαλέσει η επίσημη παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν, κάτι που δεν άφησε ασχολίαστο η Μόσχα.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας στο ραδιόφωνο Sputnik τις επικρίσεις του Κιέβου κατά του Γκουτέρες, εξέφρασε την απορία της για ποιο λόγο δεν του επιτρέπεται να παραστεί εφόσον υπαγορεύεται από τον ρόλο του ως επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.

«Παίρνει μέρος σε παρόμοιες εκδηλώσεις, και κατά συνέπεια, για το καθεστώς του Κιέβου αυτό είναι λόγος υστερίας», κατέληξε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συζητήσει με τον Γκουτέρες, το έργο του ΟΗΕ, την κρίση στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιείται στο Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου. Ο Πούτιν έχει προγραμματίσει μια σειρά διεθνών επαφών.

Russia BRICS Summit
O Ρώσος πρόεδρος στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο ΚαζάνMaxim Shipenkov, Pool Photo via APV

Την πρώτη ημέρα, συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, τους Προέδρους Νοτίου Αφρικής και Αιγύπτου Σίριλ Ραμαφόσα και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αντίστοιχα, καθώς και με την επικεφαλής της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης, Ντίλμα Ρούσεφ.

Η BRICS είναι μια διακρατική ένωση που δημιουργήθηκε το 2006 από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και η Νότια Αφρική προσχώρησε σε αυτήν το 2011.

Από τις αρχές του 2024, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν ενταχθεί στον όμιλο.

Την 1η Ιανουαρίου, ξεκίνησε η ετήσια προεδρία της Ρωσίας στον οργανισμό, η οποία πραγματοποιείται υπό το σύνθημα της ενίσχυσης της πολυμέρειας για δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξη και ασφάλεια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ