Μέση Ανατολή: Νεκρός από την επίθεση της 4ης Οκτωβρίου ο διάδοχος του Νασράλα – Το προφίλ του


Ο Σιαφεντίν σύμφωνα με τον IDF, σκοτώθηκε στις 4 Οκτωβρίου από το χτύπημα στόχο το υπόγειο αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ

Τον θάνατο του φημολογούμενου διαδόχου του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σιαφεντίν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ο Σιαφεντίν σύμφωνα με τον IDF, σκοτώθηκε στις 4 Οκτωβρίου από το χτύπημα στόχο το υπόγειο αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, στο νότιο προάστιο της γνωστό ως Νταχιγιέ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Σιαφεντίν σκοτώθηκε μαζί με τον επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της λιβανέζικης τρομοκρατικής ομάδας, Χουσεΐν Αλί Χαζίμα.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν σύμφωνα με τον IDF περισσότερα από 25 μέλη του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ που βρίσκονταν στο αρχηγείο, συμπεριλαμβανομένων άλλων ανώτατων διοικητών.

Ο Σιαφεντίν δεν είχε καμία επαφή μετά το χτύπημα, αλλά μόλις την Τρίτη το IDF είπε ότι μπορούσε να επιβεβαιώσει τον θάνατό του. Η Χεζμπολάχ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον θάνατό του.

«Φτάσαμε στον [Χασάν] Νασράλα, τον αντικαταστάτη του και το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας της Χεζμπολάχ. Θα ξέρουμε πώς να προσεγγίσουμε οποιονδήποτε απειλεί την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι.

Το προφίλ του παραλίγο διαδόχου

Ο Χασέμ Σαφιεντίν, θεωρείται ευρέως ως ο πιθανός διάδοχος του Χασάν Νασράλα ως επικεφαλής της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ξάδερφος του Νασράλα ανέλαβε τη διεύθυνση της οργάνωσης μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Ναΐμ Κασέμ μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Σιαφεντίν έχει συμμετάσχει στο Συμβούλιο Τζιχάντ της ομάδας – το όργανο που είναι υπεύθυνο για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Είναι επίσης επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου του, επιβλέποντας τις οικονομικές και διοικητικές υποθέσεις για την ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Εάν ο θάνατός του επιβεβαιωθεί από τη Χεζμπολάχ, θα σηματοδοτήσει άλλο ένα μεγάλο πλήγμα για την ομάδα αφού το Ισραήλ δολοφόνησε αρκετούς από τους ηγέτες και τους διοικητές της.

Αν και δεν είναι τόσο γνωστός στους Ισραηλινούς όσο ο Νασράλα, ο Σιαφεντίν θεωρείται από το Ισραήλ ως κορυφαίος στόχος σε αυτό που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και αντιπρόσωπος του μεγάλου εχθρού του Ιράν.

Ανέλαβε εξέχοντα ρόλο μιλώντας για τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους των εχθροπραξιών με το Ισραήλ, απευθυνόμενος σε κηδείες και άλλα γεγονότα, στη θέση του Νασράλα για λόγους ασφαλείας.

Ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ που μίλησε δημόσια μετά την επίθεση της παλαιστίνιας συμμάχου της, Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, πυροδοτώντας τον πόλεμο στη Γάζα που παρέσυρε το λιβανέζικο σιιτικό ισλαμιστικό κίνημα σε παράλληλη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Όπως ο Νασράλα, ο Σιαφεντίν φοράει το μαύρο τουρμπάνι που υποδηλώνει την ιδιότητά του ως σαγιέντ ή απόγονο του προφήτη Μωάμεθ. Έχει έντονη φυσική ομοιότητα με τον Νασράλα. Κατάγεται από εξέχουσα σιιτική οικογένεια του Λιβάνου και γεννήθηκε στον κυρίως σιιτικό νότο της χώρας.

Διατήρησε ισχυρούς δεσμούς με τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ στο Ιράν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον ανακήρυξε ειδικά χαρακτηρισμένο παγκόσμιο τρομοκράτη το 2017.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ