Απόφαση «βόμβα»: Πώς γλίτωσε πρόστιμο 170.000 ευρώ γνωστή influencer


Απόφαση-«βόμβα» με την οποία διαγράφηκαν φόροι και πρόστιμα 170.000 ευρώ, τα οποία επέβαλε η Εφορία Σύρου σε διάσημη influencer, έπειτα από ειδικού τύπου φορολογικό έλεγχο, εξέδωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται, ειδικότερα, για την υπ’ αριθμόν 1021/2024 απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 11 Απριλίου 2024 από τη ΔΕΔ έπειτα από ενδικοφανή προσφυγή που υπέβαλε η φορολογούμενη influencer, ζητώντας να ακυρωθούν συνολικά οκτώ οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που εξέδωσε σε βάρος της η ΔΟΥ Σύρου, καταλογίζοντας, μετά από έλεγχο στα φορολογικά έτη 2017-2020, πρόσθετους φόρους εισοδήματος, πρόσθετη Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, πρόστιμα για υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου εισοδήματος, πρόσθετο ΦΠΑ και πρόστιμα για υποβολή ανακριβών δηλώσεων ΦΠΑ συνολικού ποσού 170.000 ευρώ!

Έμμεσες τεχνικές

Ο καταλογισμός των παραπάνω ποσών έγινε κατόπιν εφαρμογής από τη ΔΟΥ Σύρου μιας έμμεσης τεχνικής ελέγχου, που προβλέπεται από το άρθρο 28 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και με την οποία τα φορολογητέα εισοδήματα της φορολογουμένης προσδιορίστηκαν σε επίπεδο υψηλότερο των δηλωθέντων κατά 185.525 ευρώ συνολικά για τα φορολογικά έτη 2017-2020. Δηλαδή η φορολογουμένη κατηγορήθηκε ουσιαστικά από τη φορολογική αρχή ότι απέκρυψε έσοδα από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες συνολικού ύψους 185.525 ευρώ.

Κι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η ίδια ΔΟΥ είχε διενεργήσει και κανονικό φορολογικό έλεγχο στα βιβλία και τα εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία της φορολογουμένης, καθώς και στις κινήσεις των τραπεζικών της λογαριασμών, από τον οποίο δεν είχε προκύψει ο εντοπισμός καμίας φορολογικής παράβασης.

Προσφυγή

Η φορολογουμένη υπέβαλε στη ΔΕΔ ενδικοφανή προσφυγή, με την οποία ζήτησε την ακύρωση των παραπάνω πράξεων, προβάλλοντας κυρίως ως επιχείρημα ότι είναι παράνομη και αναιτιολόγητη εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 28 του ν. 4172/2013 (ΚΦΕ), στην οποία βασίστηκε η διαδικασία του ελέγχου με έμμεση τεχνική προσδιορισμού του εισοδήματος, λόγω μη πλήρωσης της προϋπόθεσης εντοπισμού παραβάσεων μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων την οποία προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ