Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και οι tiktokers με ειδικό λογισμικό


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει στραφεί δυναμικά προς τους influencers και τους TikTokers, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία για τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων. Συγκεκριμένα, η ειδική Ομάδα Ελέγχου έχει δημιουργηθεί για να ερευνά τις οικονομικές δραστηριότητες των χρηστών των social media, οι οποίοι συχνά δεν δηλώνουν τα έσοδα που αποκομίζουν από διαφημίσεις, προωθητικές ενέργειες και πωλήσεις προϊόντων.

Ειδικό λογισμικό και έλεγχοι από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί τεχνικές web scraping για να παρακολουθεί τις αναρτήσεις των influencers και των TikTokers. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες καταγράφουν τις δημοσιεύσεις και ερευνούν τις πιθανές πηγές εσόδων, όπως likes και coins που μετατρέπονται σε χρήματα. Στόχος είναι να εντοπίζονται όσοι φοροδιαφεύγουν, κρύβοντας εισοδήματα από πλατφόρμες όπως το TikTok​.

Φορολογικές υποχρεώσεις των TikTokers

Όπως ορίζει η νομοθεσία, τα έσοδα που προκύπτουν από τη δραστηριότητα στα social media θεωρούνται επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι TikTokers πρέπει να έχουν κάνει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας, να τηρούν τα προβλεπόμενα φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται αυτές οι διαδικασίες, οι παραβάτες αντιμετωπίζουν βαριές κυρώσεις, όπως πρόστιμα και ποινικές διώξεις​.

Ξεπέρασμα φορολογικών φραγμών

Η ειδική ομάδα της ΑΑΔΕ προχωρά σε έρευνες όχι μόνο για φοροδιαφυγή, αλλά και για ύποπτες συναλλαγές, όπως πιθανό ξέπλυμα χρήματος. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι ελεγκτές μπορεί να ανιχνεύσει τους χρηματοδότες των TikTokers, εξετάζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις οικονομικές συναλλαγές, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό​.

Διευθέτηση υποθέσεων

Οι πρώτες υποθέσεις έχουν ήδη φτάσει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, με ορισμένες influencers να αντιμετωπίζουν «καμπάνες» για αδήλωτα εισοδήματα. Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στις αποδείξεις, η ΑΑΔΕ συνεχίζει να διερευνά νέες περιπτώσεις για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τη φορολογική νομοθεσία​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ