Η αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που υποπτεύονται για την διαρροή απόρρητων εγγράφων


Δεν είναι η πρώτη φορά που  Ιρανο-αμερικανή Ariane Tabatabai κατηγορείται για στενές σχέσεις με το ιρανικό καθεστώς.

Μια ανώτερη αξιωματούχος του Πενταγώνου, συνεργάτης του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και επικεφαλής του επιτελείου για «ειδικές επιχειρήσεις και συγκρούσεις χαμηλής έντασης», η Ιρανο-αμερικανή Ariane Tabatabai βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών για την διαρροή των απορρήτων εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σε φιλοΐρανικό μέσο στο Telegram.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα της συγκεκριμένης αξιωματούχου συζητάται σε συνάρτηση με ζητήματα που αφορούν το Ιράν. Τον Σεπτέμβριο του 2023, μια κοινή έρευνα της Semafor και της Iran International την κατονόμασε ως μία από τις κύριες φιγούρες ενός δικτύου αναλυτών και μελετητών, στους οποίους οι αξιωματούχοι του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέθεσαν να απηχούν και να ενισχύουν τα επιχειρήματα της Τεχεράνης στην διεθνή σκηνή.

Με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήθος διαμαρτυριών σχετικά με την θέση της στο υπουργείο Άμυνας, μέσω της οποίας έχει πρόσβαση σε πληθώρα απόρρητων εγγράφων.

Με αποτέλεσμα να υπάρξει πρωτοβουλία Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που ζητούσαν την απομάκρυνσή της από την συγκεκριμένη θέση. Οι γερουσιαστές παρότρυναν τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να αναστείλει άμεσα την άδεια ασφαλείας της Tabatabai. Μαζί με τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές θέση κατά της Tabatabai είχαν λάβει και δίκτυα Ιρανών αντιφρονούντων, κατηγορώντας τη για συνεργασία με το ισλαμικό καθεστώς.

Μέχρις στιγμής πάντως δεν υπάρχει επίσημη διαβεβαίωση από τις αρχές, σχετικά με το εάν η συγκεκριμένη συνεργάτις του υπουργού Άμυνας αναζητείται ή εξετάζεται από τις αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαρροή.

Η πορεία της

Η Ariane Tabatabai είναι Ιρανοαμερικανίδα επιστήμονας πολιτικών επιστημών, συγγραφέας και ανώτερη σύμβουλος πολιτικής στο Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι απόφοιτη του King’s College του Λονδίνου και κόρη του Τζαβάντ Ταμπαταμπάι, Ιρανού φιλοσόφου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Η Tabatabai είναι επίσης πρώην ερευνήτρια της δεξαμενής σκέψης RAND Corporation, διευθύντρια του προγράμματος σπουδών και αναπληρώτρια καθηγήτρια σπουδών ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, διεθνής πολιτικός σύμβουλος του ΝΑΤΟ ενώ συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα.

Η Ariane Tabatabai, σε άρθρο της στο περιοδικό Foreign Policy πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η οικονομία του Ιράν είναι εύθραυστη και θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί, να συμφωνήσει και να κάνει παραχωρήσεις, απαιτώντας από τον νικητή υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ να μην επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία και να πιέσει για περισσότερα σημεία.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021, εντάχθηκε στην ομάδα διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν, αλλά μαζί με τον Ρίτσαρντ Νίφιου αποχώρησε από την ομάδα μετά από λίγους μήνες λόγω διαφωνιών με τον Ρόμπερτ Μάλεϊ, τον επικεφαλής της αμερικανικής διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά και επειδή πίστευε ότι οι ΗΠΑ θα άρουν πάρα πολλές κυρώσεις στο Ιράν και κατά συνέπεια η πιθανή συμφωνία δεν θα είναι αρκετά ισχυρή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ