Ρευματοκλοπή: Τι θα πληρώνουν όσοι εντοπίζονται να παρανομούν – Η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ


Παράλληλα, όσοι παρανομούν, θα πληρώνουν αναδρομικά για την κλαπείσα ενέργεια από την ημερομηνία που θεωρείται πως άρχισε η ρευματοκλοπή.

Διπλάσια χρέωση για την κλεμμένη ηλεκτρική ενέργεια προτείνει να ισχύει από εδώ και πέρα ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των ρευματοκλοπών.

Παράλληλα, όσοι παρανομούν, θα πληρώνουν αναδρομικά για την κλαπείσα ενέργεια από την ημερομηνία που θεωρείται πως άρχισε η κλοπή, ενώ θα καλύπτουν και τα διαχειριστικά κόστη για τον εντοπισμό της κλοπής (εργατικά, ανταλλακτικά κ.ά.).

«Το οφειλόμενο ποσό του καταναλωτή που έχει διαπράξει ρευματοκλοπή, όταν αυτή εντοπισθεί, είναι σημαντικά μικρότερο από το σημερινό κόστος που καλείται να πληρώσει ο συνεπής καταναλωτής για την ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που καθιστά αναποτελεσματικό τον αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το οικείο κανονιστικό πλαίσιο περί ρευματοκλοπών», ανέφερε ο ΔΕΔΔΗΕ στην πρόταση που τέθηκε σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Η τιμή που προκύπτει, αυξάνεται στο διπλάσιο (+100%) σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, για τους οποίους η προσαύξηση είναι 50%.

Δόσεις και για τη ρευματοκλοπή

Οι οφειλές λόγω ρευματοκλοπής προτείνεται να ρυθμίζονται σε δόσεις ως εξής:

Μέχρι 600 ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται εφάπαξ.

Από 601 ευρώ έως 1.200 ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται σε δύο κατ’ ανώτατο δόσεις.

Από 1.201 ευρώ μέχρι 2.400 ευρώ, έως 4 δόσεις.

Από 2.401 ευρώ έως 4.800 ευρώ, έως 8 δόσεις.

Από 4.800 ευρώ και πάνω, έως 12 δόσεις.

Στα ποσά που προκύπτουν για την αξία του ρεύματος, θα προστίθενται εργατοώρες και διοικητικά κόστη, 294 – 365 ευρώ ανά περίπτωση ανάλογα με το είδος της παροχής συν το κόστος αντικατάστασης του μετρητή όπου απαιτείται, από 66 ευρώ έως 250 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη την αξία «έξυπνων» μετρητών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ