Ισραήλ: Άλλες 7 συλλήψεις Ισραηλινών για κατασκοπία – Σχεδίαζαν δολοφονίες για λογαριασμό του Ιράν


Επτά νεαροί άντρες μεταξύ 19 και 23 ετών, κάτοικοι του Beit Hanina στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συνελήφθησαν ως ύποπτοι ότι σχεδίαζαν να εξοντώσουν έναν πυρηνικό επιστήμονα και τον δήμαρχο μιας πόλης στο κέντρο του Ισραήλ.

Οι συλλήψεις που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά το πρωί της Τρίτης ακολουθούν κοινή έρευνα της Shin Bet και της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ένας Ιρανός αξιωματούχος επικοινώνησε με τον κύριο ύποπτο, Rami Aliyan, ο οποίος τον στρατολόγησε και του έδωσε καθήκοντα με αντάλλαγμα χρήματα. Ο ύποπτος κατάφερε να στρατολογήσει έξι ακόμη άτομα από τη γειτονιά του για να εκτελέσει τις εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της πυρπόλησης οχημάτων στο Ein Kerem, της ζωγραφικής με γκράφιτι και της ρίψης χειροβομβίδας στο σπίτι ενός μέλους των δυνάμεων ασφαλείας.

Επιπλέον, έλαβαν οδηγίες να αγοράσουν όπλα και χειροβομβίδες. Το κύριο καθήκον που τους ζήτησε ο Ιρανός χειριστής ήταν η συλλογή πληροφοριών για τους δημάρχους μιας πόλης στο κέντρο της χώρας και η δολοφονία ενός από τους κορυφαίους πυρηνικούς επιστήμονες της χώρας.

Οι νεαροί προετοίμασαν τις απαιτούμενες πληροφορίες και μάλιστα έκαναν επαφές για να αγοράσουν όπλα, αλλά συνελήφθησαν πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν τις κινήσεις.

Οι συλλήψεις έρχονται μια ημέρα μετά την αποκάλυψη μιας σοβαρής υπόθεσης κατασκοπείας, στην οποία εμπλέκεται επίσης το Ιράν, στην οποία επτά Ισραηλινοί που μετανάστευσαν από το Αζερμπαϊτζάν, ανάμεσά τους πατέρας και γιος, θεωρούνται ύποπτοι ότι διατήρησαν επαφή για δύο χρόνια με στοιχεία στην Ισλαμική Δημοκρατία. φωτογραφίζοντας στρατιωτικές βάσεις, οι οποίες ήταν επίσης στόχοι της επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Μερικοί από τους επτά συνελήφθησαν όταν ακολουθούσαν έναν Ισραηλινό ανώτερο αξιωματούχο και τον γιο του, τον οποίο φέρεται να σχεδίαζαν να δολοφονήσουν. Περιγράφεται ως μια από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις ασφαλείας στην ιστορία του Ισραήλ.

Μεταξύ των υπόπτων είναι ένας στρατιώτης που εγκατέλειψε το καθήκον και δύο ανήλικοι. Οι ύποπτοι—Aziz Nisanov, Alexander Sadikov, Yigal Nisan, Vyacheslav Guschin, Yevgeni Ioffe και οι δύο ανήλικοι— συνελήφθησαν στις 19 Σεπτεμβρίου ως ύποπτοι για κατασκοπεία. Το κατηγορητήριο θα περιλαμβάνει κατηγορίες για συνεργασία με εχθρούς του κράτους, κάτι που επισύρει πιθανή ποινή ισόβιας κάθειρξης. Οι ύποπτοι φέρεται να εργάζονταν υπό την καθοδήγηση Ιρανών λειτουργών με αντάλλαγμα εκατοντάδες χιλιάδες σέκελ που πληρώθηκαν σε μετρητά και κρυπτονομίσματα.

Η πρώτη συνωμοσία για την οποία είναι ύποπτη η ομάδα είναι η συγκέντρωση πληροφοριών για έναν δήμαρχο σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στο κέντρο της χώρας. Οι ύποπτοι άρχισαν να συγκεντρώνουν λεπτομέρειες σχετικά με τον στόχο της δολοφονίας, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών συνηθειών, των κινήσεών του και άλλων προσωπικών του στοιχείων. «Προσπαθούσαν να προετοιμάσουν το έδαφος για μια προγραμματισμένη επιχείρηση δολοφονίας», είπε ένας αξιωματούχος ασφαλείας. Όμως παρά τις προετοιμασίες, η επιχείρηση τελικά δεν έγινε.

Σύμφωνα με τους ανακριτές, το σχέδιο εναντίον του δημάρχου δεν έφτασε στο στάδιο της εκτέλεσης και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που η υπόθεση παρέμενε μυστική μέχρι τώρα. «Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη έρευνα, επομένως ορισμένες από τις λεπτομέρειες δεν θα εμφανιστούν στο τελικό κατηγορητήριο», εξήγησε αξιωματούχος που συμμετείχε στην έρευνα. «Οι ύποπτοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη φυσική προετοιμασία για τη δολοφονία».

Μία ρίψη χειροβομβίδας – και μια απόπειρα δολοφονίας πυρηνικού επιστήμονα

Ταυτόχρονα με τη συλλογή των πληροφοριών για τον δήμαρχο, αποκαλύφθηκε ότι η ιρανική πηγή ζήτησε από την ομάδα να ρίξει χειροβομβίδα σε άτομο των δυνάμεων ασφαλείας. Ο Αλιάν εντόπισε έναν στρατιώτη κάτοικο της Ιερουσαλήμ, έλαβε 15 χιλιάδες σέκελ για να αγοράσει και να ρίξει τη χειροβομβίδα – αλλά η επιχείρηση δεν καρποφόρησε. Μετά από αυτό του ζητήθηκε να φωτογραφίσει ένα ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας – λαμβάνοντας 5.000 σέκελ.

Στην τελευταία αποστολή, ο Aliyan κλήθηκε να εξαλείψει έναν ανώτερο πυρηνικό επιστήμονα στο Ισραήλ, βασικό πρόσωπο στον πυρηνικό τομέα στο Ισραήλ. «Έλαβαν ακριβείς λεπτομέρειες για τον επιστήμονα, συμπεριλαμβανομένου του ονόματός του, του τόπου εργασίας του και άλλων δεδομένων που τους παρείχαν οι ιρανικές αρχές», λέει ο ερευνητής. «Έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αγοράς όπλων».

Οι ερευνητές είπαν ότι οι ύποπτοι έδρασαν με πολύ περίπλοκο τρόπο και πιθανώς έλαβαν ακριβείς οδηγίες από τους Ιρανούς για το πώς να πραγματοποιήσουν τη δολοφονία. «Προσπάθησαν να προετοιμάσουν έναν επιτόπιο σταθμό για να εξετάσουν την περιοχή και να βεβαιωθούν ότι όλες οι λεπτομέρειες συντονίζονται με ακρίβεια», πρόσθεσε ο ερευνητής. Έπρεπε να λάβουν 200.000 NIS για την επιχείρηση.

Μια εκτενής και μακρόχρονη έρευνα

Η έρευνα ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι ανακριτές παρακολουθούσαν τους υπόπτους για περίπου ενάμιση μήνα, κατά τον οποίο καταγράφηκαν όλα τα βήματά τους. Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας είπε για τον τρόπο λειτουργίας των υπόπτων: «Δεν χρησιμοποίησαν Τούρκο μεσολαβητή όπως συνέβη σε προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά χρησιμοποίησαν άλλα μέσα, τα οποία δεν μπορούμε ακόμη να διευκρινίσουμε».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ