Έβρος: Οργή στο Σουφλί για τα επιλεκτικά μέτρα στήριξης – «Η φωτιά μας κατέστρεψε», λέει ο δήμαρχος


Εντείνονται οι αντιδράσεις στο Σουφλί, μετά την ανακοίνωση ότι ο κεντρικός Έβρος και το Σουφλί δεν εντάσσονται στις περιοχές με τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση – Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο Newsbomb.gr ζήτησε άμεσα μέτρα για την ανακούφιση της περιοχής τους, η οποία έχει πληγεί σοβαρά τόσο από τη μεγάλη φωτιά του 2023 όσο και από την ευρύτερη εγκατάλειψη και δημογραφική κρίση

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου κάτοικοι του δήμου Σουφλίου πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας από τη νεολαία και τους τοπικούς φορείς, με επικεφαλής τον δήμαρχο Παναγιώτη Καλακίκο, εκφράζοντας την αντίθεση τους στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν για τον Έβρο, τα οποία εξαιρούν το κεντρικό τμήμα του νομού.

Η διαδήλωση είχε έντονο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς οι συμμετέχοντες κράτησαν ελληνικές σημαίες και μαύρες σημαίες, ενώ δεν υπήρχαν κομματικές διακρίσεις.

Αφορμή για τη διαμαρτυρία στάθηκαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που εστίαζαν στη στήριξη του Βόρειου και Νότιου Έβρου, αφήνοντας εκτός τα κεντρικά τμήματα, προκαλώντας αισθήματα μεροληψίας και αδικίας στους κατοίκους. Οι τοπικοί φορείς ζήτησαν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση της περιοχής τους, η οποία έχει πληγεί σοβαρά τόσο από τη μεγάλη φωτιά του 2023 όσο και από την ευρύτερη εγκατάλειψη και δημογραφική κρίση.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο Newsbomb.gr εξέφρασε την απογοήτευση της τοπικής κοινωνίας: «Στηριζόμαστε στον πρωτογενή τομέα, αλλά η καταστροφή του δάσους από τις φωτιές έχει επηρεάσει τη γεωργία, τη μελισσοκομία, την υλοτομία και άλλες δραστηριότητες. Ο πληθυσμός μας μειώνεται δραματικά, και σε συνδυασμό με την πρόσφατη φωτιά, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Ζητήσαμε ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απαντήσεις που να μας ικανοποιούν. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά οι κάτοικοι δείχνουν την απογοήτευσή τους και περιμένουμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο οι κάτοικοι και οι φορείς του Σουφλίου ζητούν ισότιμη μεταχείριση και την εφαρμογή μέτρων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της περιοχής και θα αναστρέψουν τη δημογραφική κατάρρευση.

Στα αιτήματα περιλαμβάνονται:

  • η ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής,
  • η δημιουργία συνοριακού σημείου διέλευσης,
  • η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και αναπτυξιακών έργων, καθώς και
  • η αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών στην περιοχή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ