Σκάνδαλο με σκίτσο της Gisele Pelicot από το Charlie Hebdo


Η υπόθεση της Gisele Pelicot, μιας 72χρονης γυναίκας που κακοποιήθηκε σεξουαλικά από πολλούς άνδρες, καθώς ήταν ναρκωμένη με την ενορχήστρωση του πρώην συζύγου της, έχει συγκλονίσει τη Γαλλία και τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η Pelicot στέκεται θαρραλέα ενώπιον των βιαστών της, βιώνοντας ξανά τον εφιάλτη των κακοποιήσεών της.

Μέσα σε αυτή τη φρικτή ατμόσφαιρα, το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo δημοσίευσε ένα σκίτσο που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το σκίτσο απεικονίζει την Pelicot γυμνή και ναρκωμένη σε κρεβάτι, με βιαστές να περιμένουν σε σειρά, ενώ ο σύζυγός της τραβάει βίντεο. Η ειρωνική λεζάντα “L’Amour ouf, μια ταινία του Dominique Pelicot” ενισχύει την πρόκληση, παραπέμποντας σε γνωστή ταινία.

Οι αντιδράσεις στα social media ήταν έντονες, με χρήστες να κατακρίνουν το σκίτσο ως απλή πρόκληση χωρίς νόημα και να αναρωτιούνται αν η σάτιρα μπορεί να φτάσει σε τέτοια όρια, πλήττοντας τα θύματα αντί να βοηθάει. Πολλοί κατηγόρησαν το περιοδικό ότι προσθέτει βία στη βία που ήδη βιώνουν χιλιάδες γυναίκες. Ο θυμός κορυφώθηκε με ερωτήματα για το πώς τέτοιο περιεχόμενο μπορεί να παραμένει δημόσιο.

Η Gisele Pelicot έχει γίνει σύμβολο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, ενώ η δίκη συνεχίζεται, φέρνοντας στο φως την κλίμακα της κακοποίησης που υπέστη για σχεδόν μια δεκαετία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ