Επιστήμονες βρήκαν τεράστιο «ψάρι-φάντασμα», 20 χρονιά μετά την τελευταία φορά που το είδαν


Οι επιστήμονες το ονόμασαν «Φάντασμα του Μεκόνγκ»

Όταν οι επιστήμονες άκουσαν αναφορές ότι ένα μεγάλο, μυστηριώδες ψάρι είχε αλιευθεί στην Καμπότζη το 2020, ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος. Θα μπορούσε να είναι το «φάντασμα του Μεκόνγκ», αναρωτήθηκαν – ένα ασύλληπτο ψάρι που είχε να εμφανιστεί από το 2005 και φοβούνταν ότι είχε εξαφανιστεί;

Οι φωτογραφίες του ψαριού και τα αποκαλυπτικά αναγνωριστικά χαρακτηριστικά τουένα περίεργου σχήματος στόμα και ένα προεξέχον εξόγκωμα στο σαγόνι του – φάνηκε να το επιβεβαιώνουν.

Αλλά το ψάρι, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 66 κιλά, πουλήθηκε πριν οι επιστήμονες μπορέσουν να το δουν από κοντά. Δεν «έμοιαζε με σίγουρη απόδειξη», δήλωσε ο Ζεμπ Χόγκαν, ερευνητής βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρίνο και επικεφαλής μιας πρωτοβουλίας για τη μελέτη και τη διατήρηση ενός από τα πιο βιοποικιλιακά ποτάμια στον κόσμο.

Τρία χρόνια αργότερα, στάθηκαν τυχεροί.

Ψαράδες από την Καμπότζη έπιασαν δύο ψάρια στον ποταμό Μεκόνγκ, βάρους 11 έως 13 κιλών και μήκους δύο έως τριών μέτρων. Αυτή τη φορά οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν και να εξετάσουν οι ίδιοι τα ψάρια.

«Παρόλο που οι ψαράδες … δεν είχαν ξαναδεί τέτοια ψάρια, ήξεραν ότι είχαν κάτι αξιοσημείωτο, ασυνήθιστο. Ήξεραν ότι άξιζε να επικοινωνήσουν μαζί μας», δήλωσε ο Χόγκαν, μέλος μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων που συνεργάζεται με το τμήμα αλιείας της Καμπότζης, σε συνέντευξή του στο CNN.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την Τρίτη σε μελέτη στο περιοδικό Biological Conservation.

Το «φάντασμα του Μεκόνγκ»

Ήταν μια στιγμή γιορτής για την ομάδα, η οποία εργάζεται για την προστασία του Μεκόνγκ, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου και ταυτόχρονα πηγή ζωής για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Μεκόνγκ, που σημαίνει «Μητέρα των ποταμών» στις γλώσσες της Ταϊλάνδης και του Λάο, διασχίζει πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και είναι εξαιρετικά πλούσιος όσον αφορά τη βιοποικιλότητα του. Όμως, αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπεραλίευσης και της υποβάθμισης των βιοτόπων του.

Αυτές οι προκλήσεις είναι οι λόγοι για τους οποίους οι επιστήμονες ανησυχούσαν εδώ και καιρό ότι το «φάντασμα του Μεκόνγκ», ένας υπό εξαφάνιση τεράστιος σολομός carp που μπορεί να φτάσει σε μήκος τα δύο μέτρα, κατάφερε να εξαφανιστεί.

Το ψάρι, που κατάγεται από τον Μεκόνγκ ονομάστηκε επίσημα το 1991. Από τότε, έχουν καταγραφεί λιγότερα από 30 του είδους του, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά σπάνιο είδος, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου της Νεβάδα στο Ρίνο.

Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουν ακόμη οι ερευνητές, όπως πόσα υπάρχουν στην πραγματικότητα ή πού βρίσκονται αυτοί οι πληθυσμοί.

«Αυτό το ψάρι είναι ένας δείκτης της υγείας του ποταμού», δήλωσε ο Χόγκαν.

«Είναι ένα σημάδι ελπίδας», πρόσθεσε. «Σημαίνει ότι δεν είναι πολύ αργά».

Πηγή: CNN



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ