Τεκμαρτή φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών: Πόσοι την αμφισβήτησαν


Μόλις το 0,26% των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή 1.037 από τους 400.000 υπόχρεους, αμφισβήτησε έμπρακτα τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ζητώντας να υποβληθούν σε τακτικό έλεγχο. Αυτό δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία, παρότι ίσως ένιωθε αδικημένη, δεν προχώρησε σε ενστάσεις, φοβούμενη τον λεπτομερή έλεγχο από την ΑΑΔΕ που θα μπορούσε να φέρει επιπλέον φόρους και πρόστιμα.

Ο νέος τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης

Ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης, που εφαρμόστηκε το 2024, επηρέασε σημαντικά τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς υπολογίζει τα εισοδήματα όχι μόνο με βάση τις δηλώσεις τους, αλλά και με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως δαπάνες, περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικές κινήσεις. Παρότι οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τακτικό έλεγχο αν θεωρούν ότι αδικούνται, πρέπει να προσκομίσουν αναλυτικά στοιχεία για τις πηγές εισοδήματός τους, λογαριασμούς, δαπάνες και άλλα, κάτι που φαίνεται να αποθαρρύνει πολλούς.

Ειδικές εξαιρέσεις και λόγοι αμφισβήτησης

Από τους 1.037 επαγγελματίες που αμφισβήτησαν τη φορολόγηση, οι 686 επικαλέστηκαν αντικειμενικούς λόγους όπως ασθένεια, στρατιωτική θητεία ή φυσικές καταστροφές, που τους οδήγησαν σε μειωμένη απασχόληση το προηγούμενο έτος, ζητώντας έτσι μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος. Οι υπόλοιποι θεώρησαν ότι τα έσοδά τους ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τα τεκμήρια και ζήτησαν έλεγχο για να αποδείξουν την αδικία.

Οι επιπτώσεις της αμφισβήτησης

Η επίσημη αμφισβήτηση μπορεί να συνεπάγεται αναδρομικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα επιβολής επιπλέον φόρων ή προστίμων, κάτι που απέτρεψε πολλούς επαγγελματίες από το να προχωρήσουν σε αυτήν τη διαδικασία. Το αυστηρό πλαίσιο ελέγχου που απαιτεί λεπτομερή αναφορά σε εισοδήματα, δαπάνες και περιουσιακά στοιχεία, λειτουργεί ως σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας.

Νέες ρυθμίσεις για Το 2025

Από το 2025, η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων θα γίνει πιο αυτόματη και οργανωμένη. Η ΑΑΔΕ θα αναρτά τις προεκκαθαρισμένες δηλώσεις τον Απρίλιο, ενώ οι φορολογούμενοι θα μπορούν να επαληθεύσουν ή να διορθώσουν τα δεδομένα μέχρι τα τέλη Απριλίου. Για όσους επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή έως τις 31 Ιουλίου, θα προβλέπεται έκπτωση έως και 4%. Αυτή η ρύθμιση αναμένεται να διευκολύνει τη διαδικασία για τους φορολογούμενους, μειώνοντας λάθη και καθυστερήσεις​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ