Αμερικανικές εκλογές: «Στήθος με στήθος» Χάρις και Τραμπ – Τι έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση


Οι Αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024 στις ΗΠΑ αναμένεται να εξελιχθούν σε ένα αληθινό θρίλερ, με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να είναι «στήθος με στήθος» στις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα σε επτά βασικές πολιτείες.

Ισορροπία στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Washington Post/Schar School, η Χάρις διατηρεί οριακό προβάδισμα στην Τζόρτζια με 51%, ενώ ο Τραμπ προηγείται στην Αριζόνα με 49%. Και οι δύο πολιτείες ανήκουν στις λεγόμενες «swing states», όπου οι εκλογές κρίνονται συχνά σε πολύ μικρές διαφορές. Σε άλλες κρίσιμες πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, η Χάρις προηγείται, ενώ ο Τραμπ κερδίζει έδαφος στη Βόρεια Καρολίνα και εμφανίζεται ισόπαλος με τη Χάρις στη Νεβάδα​.

Το γενικό προβάδισμα και οι αναποφάσιστοι

Σε εθνικό επίπεδο, η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να έχει οριακό προβάδισμα, με 49% έναντι 48% του Τραμπ. Ωστόσο, αυτό που κρίνει τελικά τις εκλογές στις ΗΠΑ είναι το Εκλεκτορικό Κολλέγιο, όπου οι εκλογικές ψήφοι των πολιτειών είναι το καθοριστικό κριτήριο. Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι στις κρίσιμες πολιτείες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση της αναμέτρησης​.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις εκλογές

Η ηλικία και η υγεία των δύο υποψηφίων έχουν επίσης τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και των ψηφοφόρων. Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ηλικία 78 ετών, είναι ο γηραιότερος υποψήφιος σε εκλογές στις ΗΠΑ, και η Χάρις έχει αμφισβητήσει δημόσια την ικανότητά του να υπηρετήσει άλλη μια τετραετία​.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η προσπάθεια της Χάρις να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους, γυναίκες και μειονότητες, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να κερδίσει ψηφοφόρους που απογοητεύτηκαν από τον Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος, από την πλευρά του, στηρίζεται στη βάση των υποστηρικτών του, επικεντρωμένος σε ζητήματα όπως η οικονομία και η μετανάστευση​.

Οι κρίσιμες πολιτείες

Οι επτά κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τις εκλογές είναι οι Τζόρτζια, Αριζόνα, Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Βόρεια Καρολίνα και Νεβάδα. Σε αυτές τις πολιτείες, οι δύο υποψήφιοι καταγράφουν πολύ μικρές διαφορές και τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν την τελευταία στιγμή.

Με μόλις δύο εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις εκλογές, το τοπίο παραμένει ρευστό, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η μάχη θα δοθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ