Ιαπωνία: Η συγνώμη του αρχηγού της αστυνομίας στον 88χρονο για τη λάθος καταδίκη του σε θάνατο


Ο Ιβάο Χακαμάντα, πρώην πυγμάχος καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία τεσσάρων μελών μιας οικογένειας το 1966 στην επαρχιακή πόλη Σιμίζου (νυν Σιζουόκα) στην Ιαπωνία.

Πέρασε σχεδόν μισό αιώνα πίσω από τα σίδερα της φυλακής περιμένοντας την εκτέλεσή του κι έγινε γνωστός ως ο μακροβιότερος θανατοποινίτης.

Φέτος ωστόσο η υπόθεσή του ξανάνοιξε και η εκ νέου δίκη αθώωσε τον 88χρονο πλέον Ιάπωνα.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν κατασκευασμένα και τοποθετημένα από τους ανακριτές και ότι ο Hakamada δεν ήταν ο ένοχος, δήλωσε ο δικηγόρος του Hideyo Ogawa.

Χθες, Δευτέρα, τον επισκέφθηκε ο αρχηγός της Αστυνομίας για να του ζητήσει συγνώμη. «Λυπούμαστε που σας προκαλέσαμε ανείπωτη ψυχική οδύνη και επιβάρυνση επί 58 χρόνια» είπε ο Τακαγιόσι Τσούντα υποκλινόμενος στον 88χρονο.

Ο Τακαγιόσι Τσούντα είχε εκφράσει την πρόθεσή του να του ζητήσει συγγνώμη σε μια συνέντευξη στον Τύπο στις 9 Οκτωβρίου, δηλώνοντας, «Λυπούμαστε που ο κ. Χακαμάντα τέθηκε σε μια κατάσταση όπου το νομικό του καθεστώς ήταν ασταθές για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο Χακαμάντα είχε συλληφθεί, κατηγορηθεί και καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά οι ακροάσεις σχετικά με το δεύτερο αίτημά του για επανάληψη δίκης κατέληξαν σε απόφαση έναρξης εκ νέου δίκης και το περιφερειακό δικαστήριο της Σιζουόκα εξέδωσε αθωωτική απόφαση στις 26 Σεπτεμβρίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ