Ισραηλινή επίθεση εξουδετέρωσε τον ταμία της Χεζμπολάχ στη Συρία – Η διαδρομή των εκατομμυρίων μέσω της Μονάδας 4.400

Smoke billows over Beirut's southern suburbs after Israeli strikes, as seen from Deir Qoubel, amid ongoing hostilities between Hezbollah and Israeli forces, Lebanon October 20, 2024. REUTERS/Mohammed Yassin TPX IMAGES OF THE DAY

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε μια στοχευμένη αεροπορική επίθεση στη Συρία, εξουδετερώνοντας υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, επικεφαλής της Μονάδας 4.400. Αυτή η μονάδα είχε κρίσιμο ρόλο στη χρηματοδότηση της οργάνωσης, κυρίως μέσω της διακίνησης ιρανικού πετρελαίου προς τον Λίβανο. Οι εν λόγω δραστηριότητες αποφέρουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ενισχύοντας τη δυνατότητα της Χεζμπολάχ να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Στόχευση του «ταμία» της Χεζμπολάχ

Το ανώτατο στέλεχος που σκοτώθηκε ήταν υπεύθυνο για τη διαχείριση των οικονομικών μεταφορών της Χεζμπολάχ, και αντικατέστησε τον προκάτοχό του, Μοχάμεντ Τζαφάρ Ξιρ, γνωστό και ως σεΐχη Σάλαχ. Ο Τζαφάρ Ξιρ είχε εξοντωθεί από το Ισραήλ νωρίτερα, σε επίθεση στη Βηρυτό.

Πώς λειτουργούσε η Μονάδα 4.400

Η Μονάδα 4.400 ήταν υπεύθυνη για τη διακίνηση ιρανικού πετρελαίου, το οποίο εκφορτωνόταν στη Συρία και στη συνέχεια μεταφερόταν και πουλιόταν στον Λίβανο, παράγοντας τεράστια κέρδη. Η οργάνωση χρησιμοποιούσε αυτά τα χρήματα για να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις της, ενώ παράλληλα λειτουργούσε «εργοστάσια» σε διάφορες χώρες, όπως η Υεμένη και η Τουρκία.

Ενισχυμένες ισραηλινές επιθέσεις

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του τις τελευταίες εβδομάδες, στοχεύοντας οικονομικές δομές της Χεζμπολάχ για να αποδυναμώσει τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι Ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις για την εξώθηση μαχητών της Χεζμπολάχ από τα σύνορα με τον Λίβανο, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στην περιοχή​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ