Προσδόκιμο ζωής: Γιατί επιβαρύνεται παρά την πρόοδο της ιατρικής


Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο αποκαλύπτει ότι οι προηγούμενες προσδοκίες για συνεχή αύξηση του προσδόκιμου ζωής δεν επαληθεύονται, παρόλη την πρόοδο στην ιατρική. Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Nature Aging, δείχνει ότι από το 1990, το προσδόκιμο ζωής στους μακροβιότερους πληθυσμούς αυξήθηκε κατά μόλις 6,5 χρόνια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πλέον πλησιάζουμε σε ένα βιολογικό όριο και πως η περαιτέρω επέκταση εξαρτάται κυρίως από την καταπολέμηση της ίδιας της διαδικασίας της γήρανσης.

Οι προκλήσεις της γήρανσης

Παρά τις τεράστιες βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν τον 19ο και 20ό αιώνα, οι τελευταίες δεκαετίες δείχνουν μια σαφή επιβράδυνση. Τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2019 έχουν μειωμένες πιθανότητες να φτάσουν τα 100 χρόνια ζωής, με τα υψηλότερα ποσοστά στο Χονγκ Κονγκ. Στην Αμερική, τα ποσοστά είναι χαμηλότερα, ιδίως λόγω των μειωμένων προσδοκιών στο προσδόκιμο ζωής κατά την περίοδο μελέτης.

Η νέα κατεύθυνση: Επιμήκυνση του φάσματος της υγείας

Ο καθηγητής Ολσάνσκι, επικεφαλής της μελέτης, αναφέρει ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο λόγω της ιατρικής, αλλά με μειωμένα νέα έτη ζωής. Πλέον, η προσοχή πρέπει να στραφεί στην επιβράδυνση της γήρανσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι επιστήμονες εστιάζουν τώρα στην έννοια του «φάσματος υγείας», προκειμένου να αυξηθούν τα υγιή έτη ζωής και όχι απλά τα έτη ύπαρξης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ