Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι ισχύει για τις επιδοτήσεις, τα τιμολόγια και τις πιο συμφέρουσες λύσεις


Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, απαντάει σε όλες τις απορίες μας για το ηλεκτρικό ρεύμα.

  1. Εγώ που καίω μόνο ρεύμα στο σπίτι μου, πώς μπορώ να πάρω την επιδότηση;

Το επίδομα θα κυμαίνεται από 100€ έως 1000€. Το βασικό επίδομα είναι στα 380 ευρώ και ποικίλλει με βάση τον συντελεστή βαθμοημερών, δηλαδή το πόσο χαμηλή είναι η μέση θερμοκρασία στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο! Π.χ. μια τετραμελής οικογένεια στη Φλώρινα θα λάβει 1200 ευρώ, ενώ ένας εργένης στη Σητεία στην Κρήτη θα λάβει 100 ευρώ.

  1. Εγώ που έχω φυσικό αέριο, θα έχω φέτος να ζεσταθώ; Πού κυμαίνεται η τιμή;

Το φυσικό αέριο σήμερα είναι ανταγωνιστικό καύσιμο, ακόμα και σε σχέση με μια αντλία θερμότητας. Η μέση τιμή του αερίου για οικιακή κατανάλωση σήμερα κινείται στα 6,5 λεπτά, δηλαδή 15 με 20% φθηνότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

  1. Αν έχω μεγάλους λογαριασμούς ρεύματος από τη χρήση κουζίνας, για παράδειγμα, που καίω όλη την ημέρα, μπορώ πάλι να πάρω επιδότηση;

Η επιδότηση για την ηλεκτρική θέρμανση δεν εξαρτάται από το αν πραγματικά ζεσταίνεσαι με το ρεύμα, ούτε από το σύνολο των κιλοβατωρών, αφού δεν υπάρχει κάποιος εποπτικός μηχανισμός που να παρακολουθεί ή να καταγράφει μεμονωμένα είδη φορτίων (πλυντήρια, κουζίνες, θερμοσίφωνες, ηλεκτρικά σώματα, κλιματιστικά κ.λπ.). Αν κάποιος πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και δεν έχει λάβει κάποιο άλλο επίδομα θέρμανσης από άλλο καύσιμο (πετρέλαιο, αέριο κ.λπ.), θεωρείται δικαιούχος, ακόμα κι αν δεν ανάψει ποτέ κανένα σύστημα θέρμανσης!

  1. Είμαι ακόμη στο πράσινο τιμολόγιο, μου προτείνετε να αλλάξω;

Το πράσινο τιμολόγιο τον επόμενο μήνα, αναφορικά με τη μέση τιμή του, θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω, ίσως δούμε τιμές και κάτω από τα 14 λεπτά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρώτο 20ήμερο του Οκτωβρίου η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος μειώθηκε κατά 25% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και επειδή οι ΑΠΕ κατάφεραν για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες να έχουν περίπου το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στο ενεργειακό μείγμα με τις θερμικές μονάδες!

Ωστόσο, ακόμα κι αν αποκλιμακωθούν οι τιμές, το πράσινο τιμολόγιο για τους επόμενους μήνες θα παραμείνει ακριβότερο σε σχέση με ένα 6μηνο μπλε σταθερό, όπου οι φθηνές τιμές είναι κάτω από τα 10 λεπτά σε αρκετούς παρόχους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ