Τέλη κυκλοφορίας 2025: Η ημερομηνία ανάρτησης, οι προθεσμίες και το νέο σύστημα προστίμων


Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025 αναμένεται να αναρτηθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, με την προθεσμία πληρωμής να ορίζεται στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Το σύστημα δεν παρουσιάζει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού, αλλά σημειώνονται κρίσιμες διαφοροποιήσεις στα πρόστιμα για καθυστέρηση.

Ο Υπολογισμός

Για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν πριν την 1η Νοεμβρίου 2010, τα τέλη κυκλοφορίας συνεχίζουν να υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα. Για παράδειγμα, οι χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • 51-300 κ.εκ.: 22 ευρώ
  • 1.072-1.357 κ.εκ.: 135 ευρώ
  • Πάνω από 4.001 κ.εκ.: 1.380 ευρώ

Για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, τα τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO₂. Τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, με εκπομπές έως 90 γρ./χλμ., απαλλάσσονται από τα τέλη.

Αλλαγές στα πρόστιμα

Φέτος, για πρώτη φορά, καταργούνται οι δωρεάν παρατάσεις πληρωμής. Το νέο σύστημα προβλέπει προσαυξήσεις ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης:

  • Για πληρωμές εντός Ιανουαρίου, το πρόστιμο θα είναι 25% του ποσού.
  • Εντός Φεβρουαρίου, το πρόστιμο ανέρχεται στο 50%.
  • Από την 1η Μαρτίου και μετά, η επιβάρυνση θα είναι ίση με το 100% του ποσού των τελών.

Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Από τον Ιανουάριο του 2025, όλα τα οχήματα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα και για φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες. Οι τιμές θα διαμορφώνονται με βάση την αξία του οχήματος και τον βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής.

Έλεγχος και πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διενεργεί διασταυρώσεις για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων ή οχημάτων χωρίς πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 250 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος.

Η εφαρμογή αυτών των αλλαγών εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του κράτους για ορθολογικότερη διαχείριση και βελτίωση του συστήματος είσπραξης των τελών κυκλοφορίας​.



 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ