Νέο σώμα ελέγχου κατά του λαθρεμπορίου με στόχο τα 700 εκατ. ευρώ απωλειών


Με εντατικούς ρυθμούς ενισχύονται οι τελωνειακοί έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς η δραστηριότητα του λαθρεμπορίου παρουσιάζει έξαρση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το πρόβλημα έχει πολλές μορφές, όπως λαθραία τσιγάρα και καπνά, νοθευμένα καύσιμα, ποτά χαμηλής ποιότητας και παράνομα παρασκευαστήρια ακόμη και σε κέντρα διασκέδασης. Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, η ΑΑΔΕ οργανώνει δύο νέα αποκεντρωμένα Ελεγκτικά Κέντρα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Νέα κέντρα ελέγχου

Από τις 16 Δεκεμβρίου, τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στους τελωνειακούς ελέγχους. Αυτά τα κέντρα έχουν τον στρατηγικό στόχο της αξιολόγησης των παραβατικών τάσεων, βάσει των δεδομένων που συλλέγουν, ενώ θα διαχειρίζονται και τις υποθέσεις που προκύπτουν μέσω του Υποσυστήματος Ανάλυσης Κινδύνου της ΑΑΔΕ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε περίπου 500.000 ευρώ, με σκοπό τη βελτίωση των μεθόδων και την ενίσχυση της ακρίβειας των ελέγχων.

Ειδικό πεδίο δράσης

Τα νέα Ελεγκτικά Κέντρα θα αναλαμβάνουν ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, με στόχο την επαλήθευση παραστατικών και την ανάλυση κινδύνων, ενώ τα ευρήματα θα τροφοδοτούν ειδικά λογισμικά για τη δημιουργία «χάρτη» τελωνειακών παραβάσεων. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα επιτρέπουν τη διαμόρφωση προτάσεων για τη δημιουργία κανόνων και προφίλ κινδύνου από την ΑΑΔΕ.

Έλεγχοι για λαθραία και νοθευμένα καύσιμα

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται επίσης τα λαθραία και νοθευμένα καύσιμα. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη εκδώσει νέες οδηγίες, βάσει των οποίων προβλέπεται η εφαρμογή αυστηρών μέτρων στα πρατήρια που εμπλέκονται σε παραβάσεις. Μέχρι το τέλος του έτους, η ΑΑΔΕ στοχεύει να πραγματοποιήσει πάνω από 110.000 ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα που θα αγγίξουν τα 160 εκατ. ευρώ.

Αυτοματοποιημένη ανάθεση υποθέσεων

Οι υποθέσεις ελέγχου θα ανατίθενται αυτόματα στα δύο Ελεγκτικά Κέντρα βάσει αλγορίθμου, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των ελεγκτών και τις κατηγορίες των προς εξέταση περιπτώσεων. Η ειδική αρμοδιότητα των νέων κέντρων καλύπτει, μεταξύ άλλων, ελέγχους που αφορούν φορολογικές επιστροφές και περιπτώσεις με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως φορολογικές υποθέσεις πλοίων και διερευνήσεις που απαιτούν αυτοψία.

Με αυτές τις κινήσεις, η ΑΑΔΕ αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και τη δημιουργία ενός ισχυρού ελεγκτικού πλαισίου για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ