«Διπλωματία των Πάντα»: Δύο γιγαντιαία αρκουδάκια πρόκειται να φτάσουν στη Ουάσιγκτον


Τα δύο γιγαντιαία πάντα θα φτάσουν στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο μιας νέας 10ετούς συμφωνίας με τις κινεζικές αρχές που ονομάζεται «διπλωματία των πάντα»

Δύο τρίχρονα γιγάντια πάντα, με τα ονόματα Bao Li και Qing Bao, έφυγαν από μια ερευνητική εγκατάσταση στη νοτιοδυτική πόλη Dujiangyan της Κίνας και σύντομα θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση της China Wildlife Conservation Association.

«Τα τρόφιμα που ετοιμάστηκαν για το ταξίδι περιλαμβάνουν ψωμί καλαμποκιού, μπαμπού και καρότα, καθώς και νερό και φάρμακα», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η συνεργασία «θα συμβάλει με νέο τρόπο στην προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και θα ενισχύσει τη φιλία των δύο χωρών».

Σύμφωνα με το Associated Press, δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα φθάσουν τα πάντα στην Ουάσιγκτον, αλλά πιθανότατα θα υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος καραντίνας και εγκλιματισμού προτού παρουσιαστούν στο κοινό. Το βράδυ της Δευτέρας, ο ιστότοπος του ζωολογικού κήπου δημοσίευσε μια ειδοποίηση ότι ολόκληρη η εγκατάσταση θα παραμείνει κλειστή την Τρίτη, χωρίς να αναφέρεται ο λόγος. Το κύριο άρθρο στην ιστοσελίδα εξακολουθούσε να αναφέρει ότι τα πάντα θα έρθουν κάποια στιγμή πριν από το τέλος του έτους.

«Διπλωματία των Πάντα»

Οι Bao Li και Qing Bao θα φτάσουν στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο μιας νέας 10ετούς συμφωνίας με τις κινεζικές αρχές που ονομάζεται «διπλωματία των πάντα». Η προηγούμενη συμφωνία έληξε πέρυσι, γεγονός που προκάλεσε κάποια ανησυχία στους Αμερικανούς λάτρεις των πάντα ότι το Πεκίνο αποσύρει σταδιακά τους «πρεσβευτές της φιλίας» από τους αμερικανικούς ζωολογικούς κήπους εν μέσω αυξανόμενων διπλωματικών εντάσεων.

Κάποια πάντα που βρίσκονταν σε ζωολογικούς κήπους του Μέμφις και του Σαν Ντιέγκο έχουν ήδη επιστρέψει στην Κίνα νωρίτερα και τέσσερα πάντα που βρίσκονταν στο ζωολογικό κήπο της Ατλάντα αναχώρησαν για την Κίνα την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή η ανησυχία μετατράπηκε σε αισιοδοξία τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε δημοσίως την επιθυμία να συνεχιστούν τα προγράμματα ανταλλαγής των πάντα. Φέτος, ένα νέο ζευγάρι των ζώων παραδόθηκε στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, ενώ ένα άλλο ζευγάρι έχει εξασφαλιστεί να δοθεί στο Σαν Φρανσίσκο.

Στην Ουάσινγκτον, οι αξιωματούχοι του Εθνικού Ζωολογικού Κήπου παρέμειναν επιδεικτικά σιωπηλοί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία για τα πάντα, αλλά εξέφρασαν αισιοδοξία για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας και ξεκίνησαν μια ανακαίνιση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων του περιβόλου για τα πάντα που περιμένουν. Στη συνέχεια, στα τέλη Μαΐου, η διευθύντρια του ζωολογικού κήπου, Μπράντι Σμιθ, συνεργάστηκε με την πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, για να ανακοινώσει ότι οι Bao Li και Qing Bao θα φτάσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η κινεζική ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Εθνικός Ζωολογικός Κήπος είχε στείλει «τρεις έμπειρους φύλακες και κτηνίατρους» στην Κίνα για να βοηθήσουν στη μεταφορά και να συνοδεύσουν τα ζώα.

Εμβληματικό μέρος της ιστορίας

Αξιωματούχοι του ζωολογικού κήπου αρνήθηκαν τη Δευτέρα να επιβεβαιώσουν την κινεζική ανακοίνωση. Η εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου, Τζένιφερ Ζουν, δήλωσε σε email: «Για την ασφάλεια των ζώων και του προσωπικού, δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε καμία λεπτομέρεια αυτή τη στιγμή». Αλλά οι πινακίδες στον ζωολογικό κήπο και στον ιστότοπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προαναγγείλει την προγραμματισμένη επιστροφή των πάντα και τα αναμνηστικά με θέμα τα πάντα εξακολουθούν να κυριαρχούν στα καταστήματα δώρων.

«Τα γιγάντια πάντα αποτελούν ένα εμβληματικό μέρος της ιστορίας της Ουάσινγκτον, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες», δήλωσε ο Έλιοτ Λ. Φέργκιουσον ο Δεύτερος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Destination DC. «Το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός που συνδέεται με την επιστροφή τους ωφελεί άμεσα ολόκληρη την πόλη, φέρνοντας περαιτέρω ενδιαφέρον και επισκέπτες στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα άλλα αξιοθέατα».

Οι ακριβείς όροι της συμφωνίας δεν είναι ακόμη σαφείς αλλά σύμφωνα με προηγούμενες 10ετείς συμφωνίες, η κινεζική κυβέρνηση λαμβάνει 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως, ανά πάντα. Όσα αρκουδάκια γεννιούνται σε υπερατλαντικούς ζωολογικούς κήπους συνήθως επιστρέφονται στην Κίνα πριν συμπληρώσουν την ηλικία των τεσσάρων ετών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ