Πώς να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο – Τι πρέπει να προσέξετε


Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι μια οικονομική και πρακτική επιλογή για πολλούς οδηγούς. Ένα καλοδιατηρημένο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο μπορεί να προσφέρει εξαιρετική αξία για τα χρήματά σας, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν κλείσετε μια συμφωνία.

Της: Έπης Τρίμη

Από την επιλογή του σωστού μοντέλου μέχρι τον έλεγχο της κατάστασης του οχήματος, υπάρχουν μερικά σημαντικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

1. Ενδελεχής έλεγχος του ιστορικού του οχήματος

Το πρώτο βήμα στην αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι να ελέγξετε το ιστορικό του οχήματος. Αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με τυχόν ατυχήματα, σοβαρές επισκευές ή αλλαγές σε βασικά μηχανικά μέρη. Πολλές εταιρείες προσφέρουν πλήρη αναφορά ιστορικού αυτοκινήτου με βάση τον αριθμό πλαισίου (VIN), η οποία θα σας δώσει σημαντικές πληροφορίες για το παρελθόν του οχήματος.

2. Μην τσιγκουνευτείτε τον τεχνικό έλεγχο από επαγγελματία

Ακόμα κι αν το αυτοκίνητο φαίνεται οπτικά σε καλή κατάσταση, είναι απαραίτητο να το ελέγξει ένας εξειδικευμένος μηχανικός. Ένας επαγγελματίας θα μπορεί να εντοπίσει προβλήματα που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και να αξιολογήσει την κατάσταση του κινητήρα, του σασί, του συστήματος μετάδοσης και άλλων κρίσιμων μερών.

3. Έλεγχος χιλιόμετρων 

Η ένδειξη του χιλιομετρητή μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για τη φθορά του αυτοκινήτου, ωστόσο πρέπει να είστε προσεκτικοί με την πιθανότητα αλλοίωσης των χιλιομέτρων.

  1. Συγκρίνετε τα χιλιόμετρα με την κατάσταση του αυτοκινήτου: Αν τα χιλιόμετρα είναι πολύ χαμηλά, αλλά η φθορά στα καθίσματα, το τιμόνι, τα πεντάλ και τα χαλιά είναι υπερβολική, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη αλλοίωσης του κοντέρ.
  2. Ελέγξτε το βιβλίο σέρβις: Σιγουρευτείτε ότι τα χιλιόμετρα στο βιβλίο συντήρησης συμβαδίζουν με τα χιλιόμετρα που εμφανίζει το κοντέρ. Τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία καταγράφουν τα χιλιόμετρα σε κάθε σέρβις, και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ανιχνεύσετε τυχόν αποκλίσεις.
  3. Ελέγξτε τα αρχεία ΚΤΕΟ (τεχνικού ελέγχου): Σε κάθε τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ καταγράφονται τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου, επομένως μπορείτε να ζητήσετε τα σχετικά αρχεία και να ελέγξετε τη συνέπεια τους.
  4. Χρησιμοποιήστε εξειδικευμένες διαγνωστικές συσκευές: Ορισμένα αυτοκίνητα αποθηκεύουν τα πραγματικά χιλιόμετρα σε άλλα συστήματα του οχήματος, όπως στον εγκέφαλο του κινητήρα. Ένας μηχανικός με κατάλληλο διαγνωστικό εξοπλισμό μπορεί να διαπιστώσει εάν το κοντέρ έχει αλλοιωθεί.

4. Έλεγχος κατάστασης καμπίνας και εξοπλισμού

Πριν κλείσετε τη συμφωνία, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την κατάσταση της καμπίνας, όπως τα καθίσματα, το τιμόνι, το ταμπλό και το σύστημα ψυχαγωγίας. Ο εξοπλισμός ασφαλείας, όπως οι ζώνες και οι αερόσακοι, πρέπει να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Αν κάποιο από αυτά τα μέρη είναι φθαρμένο ή μη λειτουργικό, ίσως χρειαστεί να υπολογίσετε το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης.

5. Έλεγχος νομιμότητας και δικαιολογητικών

Βεβαιωθείτε ότι ο πωλητής διαθέτει όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά και ότι το αυτοκίνητο είναι ελεύθερο από βάρη, όπως εκκρεμή δάνεια ή εγγυήσεις. Ζητήστε να δείτε την άδεια κυκλοφορίας και τον τίτλο ιδιοκτησίας για να είστε βέβαιοι ότι ο πωλητής είναι ο νόμιμος κάτοχος του οχήματος.

6. Δοκιμή οδήγησης

Η δοκιμή οδήγησης είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που δεν πρέπει να παραλείψετε. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, παρατηρήστε τον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα, τα φρένα, το σύστημα ανάρτησης και τη μετάδοση. Ακούστε για θορύβους που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και παρατηρήστε τυχόν κραδασμούς ή δονήσεις.

7. Συγκριτική έρευνα αγοράς – τιμής

Πριν καταλήξετε, κάντε μια συγκριτική έρευνα αγοράς για να βεβαιωθείτε ότι η τιμή του αυτοκινήτου είναι λογική. Συγκρίνετε τιμές για παρόμοια μοντέλα με τα ίδια χαρακτηριστικά και σε αντίστοιχη κατάσταση, ώστε να αποφύγετε να πληρώσετε παραπάνω από ό,τι αξίζει το αυτοκίνητο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ