Google: Το σημερινό doodle είναι αφιερωμένο στον σταυρικόσαυρο – Τον παλαιότερο σαρκοφάγο κυνηγό


Σήμερα (19/10), η Google τιμά τον σταυρικόσαυρο με το doodle της, παρουσιάζοντας έναν από τους αρχαιότερους δεινόσαυρους που έχουν ανακαλυφθεί. Με οπτικές αναπαραστάσεις, τονίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως τα έχουν καταγράψει οι παλαιοντολόγοι στον σχηματισμό Σάντα Μαρία στη Βραζιλία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο σταυρικόσαυρος ζούσε στη Γη πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια.

Ο σταυρικόσαυρος, που ανακαλύφθηκε στον σχηματισμό Σάντα Μαρία στη Βραζιλία, ήταν ένας από τους πρώτους δεινόσαυρους που περπάτησαν στη Γη πριν από περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια. Ήταν ένας σαρκοφάγος δεινόσαυρος της Ύστερης Τριαδικής περιόδου, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις πρώτες εμφανίσεις των δεινοσαύρων και άλλων αρχαίων ζώων, όπως οι κροκόδειλοι και οι χελώνες.

Τα σωματικά χαρακτηριστικά του σταυρικόσαυρου

Ο σταυρικόσαυρος ήταν ένας μικρός δεινόσαυρος με ύψος περίπου 2 μέτρα και βάρος γύρω στα 30 κιλά. Ξεχώριζε για το μακρύ και στενό σαγόνι του, που συνοδευόταν από πριονωτά δόντια, κατάλληλα για το σαρκοφάγο τρόπο ζωής του. Η κατασκευή του σκελετού του υποδήλωνε δυνατό και κοφτερό δάγκωμα. Επιπλέον, διέθετε κοίλα οστά, χαρακτηριστικό που του πρόσφερε ελαφρότητα και ευελιξία, αυξάνοντας την ταχύτητά του.

Ιδιαιτερότητες στην κατασκευή του σκελετού

Η δομή των ποδιών του ήταν παρόμοια με αυτή του τυραννόσαυρου, καθώς στηριζόταν σε δύο πίσω πόδια για την κίνησή του, κάτι που υποδηλώνει ότι ίσως μπορούσε να τρέξει γρήγορα για να κυνηγήσει τη λεία του. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του ήταν το καμπυλωτό σχήμα των σπονδύλων, που συντέλεσε σε μια ευέλικτη και δυνατή ουρά. Η δομή της λεκάνης του, με το τυπικό άνοιγμα, αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των δεινοσαύρων της Τριαδικής περιόδου.

Η σημασία των ανακαλύψεων

Η ανακάλυψη του σταυρικόσαυρου στη Βραζιλία, σε έναν από τους σημαντικότερους γεωλογικούς σχηματισμούς, τον σχηματισμό Σάντα Μαρία, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη των πρώτων δεινοσαύρων. Οι παλαιοντολόγοι μελετούν τον τρόπο ζωής και τη μορφολογία του για να κατανοήσουν την επιτυχία αυτών των πρώτων σαρκοφάγων ερπετών, που κάποτε κυριάρχησαν στη Γη​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ