Νερό: Παραλίγο να πεθάνει από υπερβολική κατανάλωση – Δεν κατάλαβε ότι σιγά σιγά πνιγόταν


Γιατί η υπερκατανάλωση νερού οδήγησε μία 41χρονη  στην εντατική

Μια μαμά παραλίγο να πεθάνει αφού ήπιε τόσο πολύ νερό που έκανε τα επίπεδα νατρίου στο αίμα της να πέσει επικίνδυνα χαμηλά.

Η Νίνα Μουνρο, 41 ετών, έπινε περίπου τέσσερα λίτρα νερό την ημέρα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει ένα κρυολόγημα, και κατόπιν συστάσεων να καταναλώνει πολλά υγρά, αγνοώντας όμως ότι έτσι «πνιγόταν» σιγά σιγά η ίδια.

Όμως οι υπερβολικές ποσότητες νερού, σε συνδυασμό με φάρμακα που έπαιρνε για το κρυολόγημα , πλημμύρισαν τον οργανισμό της κι έπαθε επιληπτική κρίση.

Η 41χρονη κατέληξε τον περασμένο Ιούνιο για 5 μέρες στην εντατική με τους γιατρούς να παλεύουν να την κρατήσουν στη ζωή.

Τι συνέβη

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να κάνει το επίπεδο του νατρίου στο αίμα να πέσει ασυνήθιστα χαμηλά.

Το νάτριο είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της ποσότητας του νερού στο σώμα και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, των νεύρων και των μυών.

Πολύ λίγος ηλεκτρολύτης, ιατρικά γνωστός ως υπονατριαιμία, προκαλεί συσσώρευση νερού μέσα και γύρω από τα κύτταρα του σώματος.

Αυτό προκαλεί διόγκωση των κυττάρων – συμπεριλαμβανομένων αυτών στον εγκέφαλο – και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως απειλητικά για τη ζωή, όπως πονοκεφάλους, εμετούς και επιληπτικές κρίσεις.

Το φυσιολογικό επίπεδο νατρίου στο αίμα είναι 135 έως 145 mEq/L. Η υπονατριαιμία εμφανίζεται όταν το επίπεδο πέσει κάτω από 135 mEq/L.

Το NHS συνιστά στους ανθρώπους να πίνουν έξι έως οκτώ ποτήρια νερό και άλλα υγρά την ημέρα – αρκετά ώστε τα ούρα τους να έχουν ένα διαυγές ανοιχτό κίτρινο χρώμα.

Το επίπεδό της νατρίου ήταν 100 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο – πολύ κάτω από το συνιστώμενο ελάχιστο των 135 – με οτιδήποτε κάτω από αυτό θεωρείται χαμηλό.

Η Μούνρο είπε ότι οι γιατροί της είπαν ότι η αιτία των χαμηλών επιπέδων νατρίου της ήταν από την κατανάλωση υπερβολικού νερού σε συνδυασμό με φάρμακα που έπαιρνε για πρόσφατα μικρά κρυολογήματα, καθώς και μόλυνση από μυκόπλασμα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ