Ηλεκτρονικές συναλλαγές και διασύνδεση POS: «Κλειδιά» για την αύξηση των φορολογικών εσόδων


Η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εστιάζοντας στην προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η αύξηση των ετήσιων φορολογικών εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με εκτίμηση για πρόσθετα έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027​.

Χαρακτηριστικά για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αύξηση του τζίρου που δηλώνεται στις φορολογικές αρχές από βασικές οικονομικές δραστηριότητες είναι τα ακόλουθα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

-Ο τζίρος των συναλλαγών μέσω POS στον κλάδο της εστίασης το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου εφέτος ανήλθε σε 5,5 δισ ευρώ, σημαντικά υψηλότερος (κατά 700 εκατ ευρώ) του τζίρου των 4,8 δισ ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι σε ετήσια βάση το τζίρος αυτός θα ανέλθει στα 7,9 δισ ευρώ, υψηλότερος κατά 1,1 δισ ευρώ του αντίστοιχου περυσινού (6,8 δισ ευρώ)

-Στον κλάδο των κομμωτηρίων και στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας ο τζίρος που δηλώθηκε μέσω POS στο οκτάμηνο του 2023 ήταν 326 εκατ. ευρώ ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2024 ανήλθε στα 371 εκατ. ευρώ. Συνολικά το 2024, εκτιμάται πως ο τζίρος του συγκεκριμένου κλάδου θα φτάσει τα 575 εκατ. ευρώ με αύξηση κοντά στο 14% από πέρυσι.

-Στα ταξί οι εισπράξεις μέσω POS εκτινάχθηκαν κατά 177% συγκριτικά με το αντίστοιχο οκτάμηνο πέρυσι. Ειδικότερα, το οκτάμηνο φέτος εμφανίστηκαν εισπράξεις 50 εκατ ευρώ έναντι 18 εκατ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση το σύνολο του τζίρου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών στον συγκεκριμένο κλάδο θα ανέλθει στα 73 εκατ ευρώ από 26 εκατ ευρώ πέρυσι.

Η άλλη όψη του νομίσματος περιστολής της φοροδιαφυγής είναι η επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων. Ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδος αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με βάση τις οποίες επιβραβεύονται με υψηλότερη έκπτωση οι φορολογούμενοι που προχωρούν έγκαιρα στην υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης και καταβάλλουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος. Έτσι, η έκπτωση φόρου από 3% που ίσχυε έως τώρα αυξάνεται στο 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί εντός του πρώτου ενάμιση μήνα της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που ορίζεται σταθερά πλέον στις 15 Μαρτίου και θα ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου.

Η σημαντική συμβολή των POS και myDATA

Με την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τα έσοδα από τον ΦΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημείωσαν άνοδο 10,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Η αυξημένη χρήση POS σε κλάδους όπως η εστίαση και τα κομμωτήρια οδήγησε σε σημαντική αύξηση δηλωμένων εσόδων και σε αντίστοιχη μείωση της φοροδιαφυγής​.

Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών

Η υποχρέωση για χρήση POS επεκτείνεται σταδιακά σε περισσότερους κλάδους, όπως τα ταξί, όπου οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 177% το 2024. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, η αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών θα επεκταθεί περαιτέρω με την εισαγωγή των συστημάτων άμεσων πληρωμών όπως το IRIS, καλύπτοντας πλέον το σύνολο των επιχειρήσεων​.

Κίνητρα και επιβραβεύσεις για συνεπείς φορολογούμενους

Σημαντική είναι και η επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων με αύξηση της έκπτωσης φόρου για όσους υποβάλουν έγκαιρα τις φορολογικές τους δηλώσεις και εξοφλούν το φόρο εισοδήματος εφάπαξ. Η έκπτωση αυξάνεται στο 4% από το 3% για υποβολή δηλώσεων εντός του πρώτου μήνα της προθεσμίας​.

Με τις νέες πολιτικές, η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τα έσοδα και να μειώσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερη φορολογική συμμόρφωση και αύξηση των δημοσίων εσόδων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ