Η Χαμάς απορρίπτει την απελευθέρωση ομήρων χωρίς κατάπαυση του πυρός


Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε σε επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Σινουάρ, ο οποίος θεωρήθηκε αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, υπήρξε κεντρική φιγούρα του κινήματος. Η Χαμάς ξεκαθάρισε ότι οι όμηροι δεν θα απελευθερωθούν αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα, ενώ τόνισε ότι ο θάνατός του θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους. Παράλληλα, οι ηγέτες του Ιράν και η Χεζμπολά προειδοποίησαν για κλιμάκωση, ενώ ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο θάνατος του Σινουάρ είναι η «αρχή του τέλους».

Διεθνείς αντιδράσεις και ανθρωπιστική κρίση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ελπίδες για κατάπαυση του πυρός και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον θάνατο του Σινουάρ ως ευκαιρία για ειρήνη, ενώ η Τουρκία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους εκπροσώπους της Χαμάς. Στον Λίβανο, οι εντάσεις συνεχίζονται με τις επιθέσεις της Χεζμπολά σε ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές βάσεις, με τουλάχιστον 1.418 νεκρούς και 700.000 εκτοπισμένους.

Συνεχιζόμενες επιχειρήσεις και κρίση στη Λωρίδα της Γάζας

Η Γάζα παραμένει σε πολιορκία, με τον στρατό του Ισραήλ να διεξάγει επιχειρήσεις στη βόρεια περιοχή και να χτυπά καταυλισμούς προσφύγων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 42.500 αμάχων, ενώ η UNICEF περιγράφει την κατάσταση ως «κόλαση» για τα παιδιά.

Ηγεσία της Χαμάς σε μεταβατική περίοδο μετά την εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ

Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ από το Ισραήλ άφησε τη Χαμάς σε μια κρίσιμη φάση αναδιοργάνωσης. Ωστόσο, η οργάνωση δεν έχει χάσει το σύνολο της δύναμής της, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι η εξόντωση του Σινουάρ θα χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο αντίστασης και έμπνευσης για την στρατολόγηση νέων μαχητών.

Πιθανοί διάδοχοι

Η εκλογή του νέου ηγέτη βρίσκεται στα χέρια του Συμβουλίου Σούρα, το οποίο εκπροσωπεί όλα τα μέλη της οργάνωσης. Ο Χαλίλ αλ-Χάγια θεωρείται ο πιο πιθανός διάδοχος, καθώς αποτελεί προστατευόμενο του πρώην ηγέτη Ισμαήλ Χανίγιε. Ο αλ-Χάγια διαμένει στο Κατάρ, γεγονός που τον καθιστά πιο ασφαλή από τις ισραηλινές επιθέσεις. Η επιλογή του θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς η Τεχεράνη επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της μέσω αυτής της σχέσης​.

Άλλοι πιθανοί ηγέτες περιλαμβάνουν τον πρώην ηγέτη Χαλέντ Μεσάαλ και τον αδελφό του Σινουάρ, Μοχάμεντ, ο οποίος είναι ισχυρός στρατιωτικός διοικητής. Σημαντική παρουσία έχει επίσης ο Ιζ αλ-Ντιν Χαντάντ, επικεφαλής στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα της Γάζας​.

Η στάση του Ιράν

Το Ιράν παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Η ανάδειξη του αλ-Χάγια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τεχεράνη για να εδραιώσει την επιρροή της στην οργάνωση, ειδικά μετά από τα ισχυρά πλήγματα που έχουν δεχθεί τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Ιράν θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις όποιες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων, ενισχύοντας τη θέση του στην περιοχή.

Το μέλλον της Χαμάς

Παρά τις απώλειες, η Χαμάς δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τις δραστηριότητές της. Ο αλ-Χάγια ορκίστηκε ότι η εξόντωση του Σινουάρ θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα, απαιτώντας από το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Γάζα και να απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ