Ενεργειακή «βόμβα» από ΗΠΑ με… συνεταιρισμό Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδας και Ιταλίας


Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, ο οποίος περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδας και Ιταλίας,

Προβληματισμό προκαλούν τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στη γειτονιά μας και η αβάντα στην Τουρκία.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ανακοίνωσε ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, ο οποίος περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδας και Ιταλίας, έχει τη δυνατότητα επέκτασης στο μέλλον.

Ο Τζέφρι Πάιατ επέστησε την προσοχή στον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας ως βασικό ενεργειακό κέντρο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και ποικιλομορφία. Μετά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, αξιολόγησε στον ανταποκριτή του Anadolu την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Ο Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συμμετείχε στην Περιφερειακή Διάσκεψη του Ατλαντικού Συμβουλίου για την Καθαρή και Ασφαλή Ενέργεια στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Alparslan Bayraktar, την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Ayşe Berris Ekinci και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.

«Συζητήσαμε τη συνεργασία μας για την ενεργειακή ασφάλεια, τον ρόλο της Τουρκίας ως βασικό ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη συμβολή στη δημιουργία ποικιλομορφίας και ασφάλειας στον περιφερειακό ενεργειακό εφοδιασμό και τη μείωση της ικανότητας της Ρωσίας να χρησιμοποιεί ενέργεια για εξαναγκασμό», είπε ο Πάιατ.

Ο Τζέφρι Πάιατ επέστησε επίσης την προσοχή στην πρόοδο των προσπαθειών της Τουρκίας για καθαρή ενέργεια στο πλαίσιο του ενεργειακού μετασχηματισμού και είπε: «Ήταν συναρπαστικό για μένα να βλέπω όλες τις νέες κατασκευές αιολικής ενέργειας ενώ πετούσα στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλο έργο για την περαιτέρω αύξηση της χερσαίας αιολικής ικανότητας στην Τουρκία ενέκρινε δάνειο».

Αναφερόμενος στο θέμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο Τζέφρι Πάιατ είπε: «Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, που λειτουργεί σήμερα, είναι μια επιτυχημένη πρωτοβουλία που περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας και είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ποικιλομορφίας, ιδίως στη Νότια Ευρώπη, την Ιταλία και τα Βαλκάνια.» είπε.

Ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι αυτό έχει επίσης τη δυνατότητα επέκτασης στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του οράματος ενός κάθετου διαδρόμου αερίου που θα μπορούσε να μεταφέρει αέριο από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει αυξήσει σημαντικά την ικανότητα επαναεριοποίησής της, ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πολύ ενθουσιασμένες» με τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες που έκανε πρόσφατα η Τουρκία με τη Shell στην Αγγλία και την TotalEnergies στη Γαλλία. «Ας ελπίσουμε ότι μεγάλο μέρος αυτού του φυσικού αερίου θα προέλθει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Ακτή του Κόλπου», είπε ακόμη.

«Θα θέλαμε να δούμε αμερικανικές μη στρατιωτικές πυρηνικές εταιρείες, τόσο σε συμβατικούς αντιδραστήρες, αντιδραστήρες μεγάλης κλίμακας, όσο και στον αναδυόμενο τομέα SMR, να αναπτύσσουν συνεργασίες με την Τουρκία και όχι μόνο να αναπτύσσουν τα συστήματά τους στην Τουρκία, αλλά και να γίνονται εταίροι ανάπτυξης», κατέληξε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ