Επιστροφή πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών – Πώς θα λειτουργεί το εγγυοδοτικό αντίτιμο


Από την 1η Δεκεμβρίου 2025, θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα το νέο σύστημα εγγυοδοσίας για την επιστροφή πλαστικών και μεταλλικών δοχείων ποτών έως 3 λίτρα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το μέτρο αφορά μόνο πλαστικά και μεταλλικά δοχεία, αποκλείοντας το γυαλί, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Το σύστημα θα είναι ενιαίο πανελλαδικά, με προκαθορισμένο εγγυοδοτικό αντίτιμο που ο καταναλωτής θα πληρώνει κατά την αγορά ενός προϊόντος. Για συσκευασίες έως 0,5 λίτρα το αντίτιμο θα είναι 0,10 ευρώ, ενώ για συσκευασίες μεγαλύτερες των 0,5 λίτρων έως 3 λίτρα, θα είναι 0,15 ευρώ. Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιστρέψει τις άδειες συσκευασίες σε προκαθορισμένα σημεία, όπως σούπερ μάρκετ και χώρους συναθροίσεων, για να λάβει το ποσό του αντίτιμου σε μορφή κουπονιού, χωρίς επιστροφή χρημάτων. Στόχος είναι η λειτουργία πάνω από 15.000 σημείων επιστροφής σε όλη τη χώρα.

Εξαιρέσεις και επιπλέον ρυθμίσεις

Το γυαλί εξαιρείται από το νέο σύστημα εγγυοδοσίας, καθώς θεωρείται ότι ανακυκλώνεται επαρκώς με άλλους τρόπους και δεν είναι τόσο πρακτικό για αυτό το είδος συστήματος. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το αντίτιμο θα εξαιρείται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και θα αναγράφεται ξεχωριστά στις αποδείξεις.

Ειδικές ρυθμίσεις για μικρούς δήμους και ενίσχυση της ανακύκλωσης

Για μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με ιδιώτες για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ παρέχει και τη δυνατότητα στο Υπουργείο να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση αποβλήτων. Επιπλέον, δημιουργούνται νέες προδιαγραφές για την ανακύκλωση σε όλη τη χώρα, με έμφαση στη διεύρυνση των υποδομών ανακύκλωσης και τη συνεργασία με τους δήμους.

Με αυτές τις ρυθμίσεις, η Ελλάδα προσπαθεί να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την κυκλική οικονομία και την προώθηση της ανακύκλωσης, θέτοντας σημαντικά θεμέλια για μελλοντική περιβαλλοντική προστασία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ