Γιαχία Σινουάρ: Οι 5 πιθανοί διάδοχοι και η επόμενη ημέρα στη Χαμάς – Ο ρόλος του αδερφού του


Ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς; Ο αδερφός του Μοχάμαντ, ο οποίος έπαιξε επίσης βασικό ρόλο στις συντονισμένες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου μπορεί να είναι ο επόμενος στη σειρά, λένε οι αναλυτές. Το όνομα του διαδόχου θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον του ίδιου του πολέμου με το Ισραήλ

Η δολοφονία του Γιάχια Σινουάρ, που ήταν ο εγκέφαλος της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, άφησε πίσω του κενό εξουσίας και όποιος παρέμβει για να καλύψει το κενό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του συνεχιζόμενου πολέμου. Ο 61χρονος Σινουάρ, σκοτώθηκε τυχαία την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μίας επιδρομής ρουτίνας των στρατευμάτων της ισραηλινής αμυντικής δύναμης που περιπολούσαν στη Ράφα. Ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ σε ένα κτήριο αφού συνάντησε μέλη της Χαμάς και το σώμα του Σινουάρ ανακαλύφθηκε αργότερα στα συντρίμμια.

«Η Χαμάς είναι μια οργάνωση που έχει βυθιστεί στο χάος», δήλωσε στην Νew York Post ο Τζόναθαν Σάνζερ, ανώτερος αντιπρόεδρος έρευνας του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών και ειδικός στην ιστορία της Χαμάς, ο οποίος επεσήμανε ότι λιγοστεύου οι υποψήφιοι για να αναλάβουν τα ηνία της οργάνωσης.

sinwar

Ο Σινουάρ ο οποίος ηγήθηκε της Χαμάς στη Γάζα από το 2017, αλλά ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού της οργάνωσης τον Ιούλιο μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν – έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ μετά τη σύλληψή του, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς ήταν στην στα πρόθυρα της εξάλειψης του εβραϊκού κράτους.

Με σχεδόν 100 ομήρους να εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου όποιος πάρει τη θέση του Σινουάρ εκτιμάται οτι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η σύγκρουση -και το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη ή εάν η σφαγή θα συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο. Ο αδερφός του Σινουάρ ο στρατιωτικός ηγέτης Moχάμεντ Σινουάρ είναι πιθανός υποψήφιος για να αναλάβει το τιμόνι της Χαμάς σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Μοχάμεντ Σινουάρ

Ο αδερφός του ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ είναι ένας από τους υψηλόβαθμους διοικητές του στρατιωτικού κλάδου της παλαιστινιακής οργάνωσης και θα μπορούσε να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αναλάβει την ομάδα, λέει ο Σάνζερ. Στα 49 του, ο Σινουάρ δρούσε απαρατήρητος κατά το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του με τη Χαμάς και έκανε λίγες δημόσιες εμφανίσεις ή σχόλια στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Reuters. Παραμένει ένας από τους κορυφαίους στόχους του Ισραήλ και έχει επιβιώσει από πολυάριθμες απόπειρες δολοφονίας όλα αυτά τα χρόνια.

aderfos-sinwar.jpg

Δεν διαθέτει τη χαρισματική ηγεσία και το όραμα που είχε ο αδελφός του, λέει ο Σάνζερ, αλλά το όνομά του θα μπορούσε να εμπνεύσει σεβασμό στα μέλη της Χαμάς – καθώς οι γραμμές αίματος είναι βασικό κριτήριο για τις ηγεσίες και περιουσίες στον αραβικό κόσμο. Οι αδερφοί Σινουάρ ήταν πολύ δεμένοι και πιστεύεται ότι και οι δύο συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η οποία άφησε πάνω από 1.200 νεκρούς, σύμφωνα με το Fox News.

Eιδικοί είπαν στη New York Post ότι η Χαμάς θα μπορούσε να επιλέξει να ανταποδώσει τη δολοφονία του Γιάχια, δολοφονώντας τους εναπομείναντες ομήρους – μια ζοφερή πιθανότητα εάν ο Μoχάμεντ είναι ο επόμενος στη σειρά, καθώς θα θέλει να εκδικηθεί, ενώ θεωρείται ακόμη πιο σκληρός από τον εκλιπόντα.

Χαλίλ Αλ Χάγια

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Χαμάς – ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο και τη Ντόχα το καλοκαίρι – θεωρείται φαβορί για να διαδεχθεί τον Σινουάρ. Ήταν στενός αναπληρωτής του, αλλά εάν αναλαβει την ηγεσία, θα θεωρηθεί οτι η Χαμάς προκρίνει τη διπλωματία και όχι τη βία, σύμφωνα με ειδικούς.

khalil-al-haya.jpg

Την άνοιξη, ο Αλ Χάγια εξέφρασε την πιθανότητα να εγκαταλείψoυν οι μαχητές της Χαμάς τα όπλα εάν το Ισραήλ επέτρεπε την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη – κάτι που ο Ισραηλινός Πρόεδρος ,Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

«Όλοι -ή σχεδόν όλοι- οι στρατιωτικοί αρχηγοί που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είναι ήδη νεκροί, επομένως έχουν απομείνει μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί της Χαμάς», δήλωσε προηγουμένως στην Post ο συνταξιούχος στρατηγός Τζακ Κιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

Χαλέντ Μεσάλ

Ο Χαλέντ Μεσάλ 68 ετών, ήταν ηγέτης της Χαμάς από το 2004 έως το 2017 και ο Σανζέρ προβλέπει ότι είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για να αναλάβει. «Είναι ο προφανής κληρονόμος της διαδικασίας εξάλειψης – κυριολεκτικά», λέει.

Παγκόσμιος τρομοκράτης σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο Μεσάαλ παραμένει υψηλόβαθμος αξιωματούχος με έδρα το Κατάρ και φέρεται να έχασε την πρώτη θέση στη Χαμάς μετά τη δολοφονία του Χανίγια μόνο λόγω ενός παιχνιδιού εξουσίας που έπαιξε εις βάρος του ο Σινουάρ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Σανζερ.

mesaal.jpg

Ο Mεσάλ ζήτησε κλιμάκωση της βίας μετά την ανάληψη του Σινουάρ – προτρέποντας τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών, αλλά ο Σάνζερ πιστεύει ότι η θέση του στο Κατάρ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον Λευκό Οίκο για να τερματίσει τον πόλεμο μια για πάντα.

«Ήρθε η ώρα για τον Λευκό Οίκο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να απαιτήσει από τη Ντόχα να ενεργήσει σαν γνήσιος σύμμαχος και να εκδώσει έναν από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο», είπε ο Σάνζερ, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να «λήξει αύριο» εάν το Κατάρ, σύμμαχος των ΗΠΑ πίεζε τον Mεσάλ να ζητήσει την απελευθέρωση των ομήρων.

Χουσάμ Μπαντράν

Ο Χουσάμ Μπαντράν 58 ετών, είναι ένας από τους πιο εξέχοντες δημόσιους εκπροσώπους της Χαμάς. Υπηρέτησε ως ηγέτης στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό η ιδιότητά του ως ένα από τα τελευταία ζωντανά δημόσια πρόσωπα της Χαμάς που θα τον καθιστούσε βιώσιμο υποψήφιο για να αναλάβει τα ηνία της.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», είπε ο Σάνζερ, σημειώνοντας ότι ο Μπαντράν ήταν ένας απίθανος υποψήφιος – και όχι πολύ ηγετική φυσιογνωμία – αλλά ίσως ένας από τους λίγους υποψηφίους που απομένουν. Δεν ξέρω πώς μπορεί η Χαμάς να ανασυνταχθεί σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

Μοχάμεντ Σαμπάνα

Ο Moχάμεντ Σαμπάνα είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες κορυφαίους ηγέτες του στρατού της Χαμάς, επικεφαλής των νότιων δυνάμεών της στη Ράφα. Πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό του εκτεταμένου δικτύου τούνελ στη Ράφα που έχουν κάνει τις μάχες τόσο σφοδρές στην περιοχή, σύμφωνα με το Reuters. Είναι επικεφαλής των δυνάμεων της Χαμάς στη Ράφα από το 2014.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ