Διαρροή ονομάτων μυστικών αστυνομικών: Σοβαρό ζήτημα ασφαλείας για το «Ελληνικό FBI»


Η λειτουργία της νέας υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωστής ως «Ελληνικό FBI», έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά ένα επικίνδυνο περιστατικό ήρθε να επισκιάσει τις εξελίξεις. Η διαρροή 554 ονομάτων μυστικών αστυνομικών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, έγινε μέσω υπηρεσιακών εγγράφων που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των αστυνομικών και των οικογενειών τους.



Επικίνδυνη διαρροή και επιπτώσεις

Το περιστατικό αποκάλυψε τα στοιχεία των αστυνομικών που θα επιχειρήσουν κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, γνωστό ως «Greek Mafia», το οποίο περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως συμβόλαια θανάτου, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα χρήματος. Η δημοσίευση αυτών των ονομάτων επιτρέπει στους εγκληματίες να γνωρίζουν ποιοι αστυνομικοί τους καταδιώκουν, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις επιχειρήσεις της αστυνομίας.

Η διαρροή φαίνεται να προέκυψε από την κυκλοφορία εγγράφου με την ένδειξη «εμπιστευτικό», που απευθυνόταν σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες. Ένα τέτοιο έγγραφο θα έπρεπε να παραμείνει αυστηρά προστατευμένο, ανοίγοντας μόνο από αρμόδιους διοικητές. Παρά τις σαφείς οδηγίες, το έγγραφο κυκλοφόρησε σε διαδικτυακές συνομιλίες και κατέληξε να δημοσιευτεί σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα, προκαλώντας αναταραχή στην αστυνομία.

Έρευνα και ενέργειες για την ανεύρεση των υπεύθυνων

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ήδη ξεκινήσει αυτεπάγγελτη προανάκριση για να εντοπίσει τα άτομα που ευθύνονται για τη διαρροή. Η έρευνα θα επικεντρωθεί σε ηλεκτρονικά ίχνη και επικοινωνίες, με στόχο να βρεθούν εκείνοι που έστειλαν τη λίστα στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Το περιστατικό ίσως να είναι αποτέλεσμα δυσαρέσκειας από κάποιους αστυνομικούς, που ενδεχομένως νιώθουν «θιγμένοι» από τις νέες αλλαγές και μετακινήσεις που επιφέρει η σύσταση της νέας υπηρεσίας.

Η λειτουργία του «Ελληνικού FBI»

Παρά το σοβαρό αυτό περιστατικό, η νέα υπηρεσία συνεχίζει τη λειτουργία της, με στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δημιουργηθεί επτά υποδιευθύνσεις, όπως η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, οι οποίες συνθέτουν τον κορμό της νέας Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε πως η νέα υπηρεσία θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια των πολιτών.

Το ζήτημα της διαρροής έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν μηνύσεις από αστυνομικούς που είδαν τα στοιχεία τους να δημοσιοποιούνται, ενώ η δικαστική έρευνα για την υπόθεση παραμένει σε εξέλιξη​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ