Γιαχία Σινουάρ: Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Ράφα – Οι τελευταίες του στιγμές


Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, βρήκε το τέλος του σε ανταλλαγή πυροβολισμών με ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα, μετά από μήνες κυνηγητού. Η επιχείρηση δεν ήταν στοχευμένη, με τους στρατιώτες να εντοπίζουν τυχαία τον Σινουάρ καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από το δίκτυο σηράγγων της Χαμάς. Τον αναγνώρισαν αρχικά ως μαχητή, ενώ επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του μέσω DNA. Ισραηλινό drone κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές του, με το βίντεο να δείχνει τον Σινουάρ τραυματισμένο σε ένα ερειπωμένο κτίριο, λίγο πριν σκοτωθεί​.

Οι ισραηλινές δυνάμεις αναζητούσαν τον Γιαχία Σινουάρ στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να εξουδετερώσουν την ηγεσία της Χαμάς. Στις 16 Οκτωβρίου, τον εντόπισαν σε ένα κατεστραμμένο κτίριο και τον σκότωσαν. Αυτή η επιχείρηση ήταν τόσο σημαντική για το Ισραήλ που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο θάνατος του Σινουάρ σηματοδοτεί “την αρχή του τέλους” του πολέμου που έχει ξεσπάσει από πέρυσι εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Πριν την εξόντωσή του, ο Σινουάρ θεωρούνταν ο de facto ηγέτης της Χαμάς, έχοντας αναδειχθεί μέσα από τα χρόνια φυλάκισης στις ισραηλινές φυλακές, τα οποία τον κατέστησαν ήρωα για πολλούς Παλαιστίνιους. Πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν πως ήταν λάθος να τον αφήσουν ελεύθερο στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, καθώς μετά το θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, έγινε ο απόλυτος ηγέτης της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξόντωση του Σινουάρ έγινε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης σε περιοχή της νότιας Γάζας, αφού τον εντόπισαν μέσω drone. Στα τελευταία του λεπτά, ο Σινουάρ προσπάθησε να αντισταθεί, αλλά τελικά σκοτώθηκε από το δεύτερο πλήγμα που κατέστρεψε το κτίριο.

Γιαχία Σινουάρ: Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Ράφα

Ο Γιαχία Σινουάρ, 62 ετών, ανέλαβε την ηγεσία της Χαμάς μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, αναλαμβάνοντας τόσο την πολιτική όσο και τη στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης. Γεννημένος στην πόλη Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας, ο Σινουάρ συμμετείχε στη Χαμάς από τη δεκαετία του 1980 και υπήρξε στενός συνεργάτης του ιδρυτή της οργάνωσης, Αχμάντ Γιασίν. Ήταν ο ιδρυτής των οργάνων εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς και φυλακίστηκε από το Ισραήλ για 23 χρόνια, κατηγορούμενος για τη δολοφονία Παλαιστινίων που θεωρούνταν συνεργάτες του ισραηλινού στρατού.

Απελευθερώθηκε το 2011, κατά την πρωθυπουργία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων που περιλάμβανε την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 Παλαιστινίων σε αντάλλαγμα για τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάτ Σαλίτ, ο οποίος κρατούνταν από τη Χαμάς. Το 2013, ο Σινουάρ εξελέγη στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς στη Γάζα, και το 2017 αντικατέστησε τον Ισμαήλ Χανίγια ως ηγέτης της Χαμάς στον θύλακα.

Ως ηγέτης της Χαμάς, εστίασε στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της οργάνωσης και στην αναβίωση των σχέσεων με άλλες δυνάμεις, όπως η Αίγυπτος και το Ιράν. Θεωρείτο από τους αναλυτές ότι έπαιζε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ και στις ανταλλαγές αιχμαλώτων.

Ήταν επίσης γνωστός ως ο «αρχιτέκτονας» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, η οποία οδήγησε στην κλιμάκωση της σύγκρουσης. Είχε συμπεριληφθεί σε λίστες τρομοκρατών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με κυρώσεις εναντίον του να έχουν επιβληθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ