Ανοίγει το δρόμο ο Πάπας Φραγκίσκος για κοινό Ποτήριο Ορθοδόξων – Καθολικών-Τι είπε για το Φιλιόκβε


Χθες ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ελπίδα για «συμφιλίωση των διαφορών» μεταξύ Καθολικών, Ορθοδόξων και Προτεσταντών Χριστιανών. Κατά τη διάρκεια της γενικής ακρόασής του την Τετάρτη, αναλογιζόμενος τη διαμάχη αιώνων για το «Filioque – Φιλιόκβε» που έχει διχάσει τους Δυτικούς και Ανατολικούς Χριστιανούς έκανε μια νέα δήλωση με νόημα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ των Ορθοδόξων και των Λατίνων. Αφορά στη διδασκαλία περί του Αγίου Πνεύματος, το λεγόμενο Filioque. Οι Λατίνοι προσέθεσαν στο Σύμβολο της Πίστεως την φράση αυτή, ότι δηλαδή το Άγιον Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα και τον Υιόν (Filioque), αλλοιώνοντας έτσι τον λόγο του Χριστού και την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας, όπως εκφράσθηκε και Συνοδικά με την Β’ Οικουμενική Σύνοδο, αλλά και με άλλες Συνόδους.

Τι δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι η μεταγενέστερη προσθήκη του «Filioque», που στα λατινικά σημαίνει «και από τον Υιό» στο Σύμβολο της Πίστεως, πυροδότησε μια διαμάχη που «αποτέλεσε την αιτία ή την αφορμή για τόσες πολλές διαφωνίες και διαιρέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Ανατολής και της Εκκλησίας της Δύσης».

Ο Πάπας πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το κλίμα του διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών έχει χάσει την οξύτητα του παρελθόντος και σήμερα μας επιτρέπει να ελπίζουμε σε πλήρη αμοιβαία αποδοχή, ως μία από τις κύριες “συμφιλιωμένες διαφορές”».

Ο Φραγκίσκος υπογράμμισε τη σημασία του να ξεπεράσουμε τις διαφορές του παρελθόντος, καλώντας για ενότητα και συμφιλίωση μεταξύ των χριστιανών παρά τις διαφορές τους. «Μου αρέσει να λέω το εξής: ‘Συμφιλιωμένες διαφορές’», είπε ο Πάπας.

«Μεταξύ των χριστιανών, υπάρχουν πολλές διαφορές: Το σημαντικό είναι ότι αυτές οι διαφορές συμφιλιώνονται με την αγάπη του να οδεύουμε μαζί», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι το Άγιο Πνεύμα είναι «ζωογόνο» και είπε ακόμη ότι αυτή η αλήθεια μπορεί να ενώσει τους Χριστιανούς σήμερα. «Έχοντας ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, σήμερα μπορούμε να εκτιμήσουμε το πιο σημαντικό για εμάς προνόμιο που διακηρύσσεται στο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως, ότι δηλαδή το Άγιο Πνεύμα είναι «ζωοποιός», ο «ζωοδότης»», είπε.

Στον προβληματισμό του, ο Πάπας περιέγραψε πώς στην αφήγηση της Γένεσης για τη δημιουργία, η πνοή του Θεού έδωσε ζωή στον Αδάμ, μετατρέποντας μια πήλινη φιγούρα σε «ζωντανό ον». «Τώρα, στη νέα δημιουργία, το Άγιο Πνεύμα είναι εκείνο που δίνει στους πιστούς νέα ζωή, τη ζωή του Χριστού, μια υπερφυσική ζωή, ως παιδιά του Θεού», εξήγησε ο Φραγκίσκος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ