Συναγερμός για τις «τοξικές» βόμβες στον Λίβανο: Το ατμοσφαιρικό… ταξίδι μέχρι Ελλάδα και Κύπρο


Οι στρατιωτικές επιθέσεις και οι εκρήξεις στον Λίβανο, με τη χρήση τοξικών όπλων όπως οι βόμβες λευκού φωσφόρου, προκαλούν ανησυχίες για την ατμόσφαιρα σε Κύπρο και Ελλάδα. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Μιχάλης Πετράκης, αναλύει στο Newsbomb.gr τις σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στη Μέση Ανατολή

Οι συνεχόμενες στρατιωτικές επιθέσεις από το Ισραήλ στο Λίβανο, που περιλαμβάνουν βομβαρδισμούς σε περιοχές όπως η Βηρυτός, έχουν σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην περιοχή όπου λαμβάνουν χώρα.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Μιχάλης Πετράκης μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι οι χημικές ουσίες και τα τοξικά σωματίδια που απελευθερώνονται στον αέρα κατά τη διάρκεια των εκρήξεων μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω αερίων ρευμάτων, επηρεάζοντας περιοχές όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.

Τοξικές ουσίες και χημική ρύπανση

Οι εκρήξεις από βόμβες και ρουκέτες απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες χημικές ενώσεις όπως το διοξείδιο του θείου, τα νιτρικά οξείδια και τις διοξίνες. Αυτές οι ουσίες μπορούν να βλάψουν το αναπνευστικό σύστημα και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους. Οι αερομεταφερόμενες τοξικές ενώσεις, είναι εξαιρετικά μικρές και μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα άλλων χωρών.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται πυρομαχικά με ουράνιο, υπάρχει κίνδυνος ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Οι συνέπειες αυτής της ρύπανσης μπορούν να είναι μακροχρόνιες και εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία.

Μπορούν να μεταφερθούν ρύποι στην Κύπρο και την Ελλάδα

Η μεταφορά των ατμοσφαιρικών ρύπων από περιοχές συγκρούσεων προς γειτονικές χώρες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες. Τα ατμοσφαιρικά ρεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να μεταφέρουν τους ρύπους από τον Λίβανο προς την Κύπρο μερικές φορές, μέχρι και την Ελλάδα. Οι άνεμοι που κινούνται από τα νοτιοανατολικά προς τα βορειοδυτικά είναι συχνά οι πιο πιθανοί μεταφορείς αυτών των σωματιδίων.

«Για να μεταφερθούν ρύποι σε μεγάλη απόσταση, όπως για παράδειγμα από τη Μέση Ανατολή προς την Κύπρο ή την Ελλάδα, χρειάζονται οι κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Ο άνεμος παίζει καθοριστικό ρόλο. Εάν υπάρχει ατμοσφαιρικό ρεύμα που κινείται προς την Κύπρο ή προς την Ελλάδα, είναι πιθανό να μεταφερθούν τα κατάλοιπα των εκρήξεων», ανέφερε ο Μιχάλης Πετράκης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, παρόλο που είναι δυνατό να φτάσουν σωματίδια και χημικές ουσίες σε περιοχές όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, οι συγκεντρώσεις τους μειώνονται δραματικά με την απόσταση. Έτσι, οι κάτοικοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τον άμεσο αντίκτυπο στην υγεία τους, καθώς τα επίπεδα των ρύπων θα είναι πολύ χαμηλά.

«Όταν οι ρύποι φτάσουν σε τόσο μεγάλη απόσταση, όπως στην Αθήνα, η συγκέντρωσή τους έχει μειωθεί σημαντικά. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι κάτοικοι της Αθήνας ή γενικότερα της Ελλάδας για την υγεία τους», τόνισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, επιβεβαιώνει ότι οι ρύποι από τις εκρήξεις στον Λίβανο μπορούν να μεταφερθούν μέσω των ατμοσφαιρικών ρευμάτων, αλλά η συγκέντρωσή τους μειώνεται σημαντικά μέχρι να φτάσουν στην Κύπρο ή την Ελλάδα. Αναφέρει ότι για να μεταφερθούν ρύποι σε τέτοιες αποστάσεις, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Οι τοπικοί άνεμοι και τα ρεύματα είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταφορά.

Σχετικά με τη συγκέντρωση των σωματιδίων στην Αθήνα, ο Μιχάλης Πετράκης εξηγεί ότι μέχρι να φτάσουν στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, οι ρύποι θα έχουν αραιώσει σε τέτοιο βαθμό που δεν θα προκαλούν ανησυχία για την υγεία των κατοίκων. Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι έλεγχοι ποιότητας του αέρα συνεχίζονται κανονικά και δεν υπάρχει κανένας φόβος για σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Τι είναι οι βόμβες λευκού φωσφόρου που έριξαν στον Λίβανο

Αναφερόμενος στις βόμβες λευκού φωσφόρου, που καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιήθηκαν, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για άκρως τοξικές ουσίες, αλλά η συγκεκριμένη τοξικότητά τους αφορά κυρίως τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην περιοχή των επιθέσεων. Η πιθανότητα να φτάσουν επικίνδυνα σωματίδια από βόμβες λευκού φωσφόρου στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλή.

«Οι βόμβες λευκού φωσφόρου είναι εξαιρετικά τοξικές. Ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται κυρίως για να δημιουργεί καπνούς και για να στοχεύει εχθρικές δυνάμεις. Τα προβλήματα που δημιουργεί είναι σοβαρά, ειδικά όταν εισπνέεται ή έρθει σε επαφή με το δέρμα. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση τους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αλλά είναι σίγουρο ότι οι συνέπειες είναι σημαντικές και το θέμα απαιτεί ιατρική εξέταση», ανέφερε.

Ο Μιχάλης Πετράκης αναφέρει επίσης παραδείγματα από το παρελθόν, όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων, που είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν σωματίδια μέχρι την Κεντρική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία. Όμως, οι συγκεντρώσεις ήταν τόσο χαμηλές που δεν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, όπου οι συγκεντρώσεις των ρύπων είναι τόσο αραιές ώστε δεν μπορούν να ανιχνευθούν σε επικίνδυνα επίπεδα στην Ελλάδα ή την Κύπρο.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η αραίωση των σωματιδίων είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούν να ανιχνευθούν σε επικίνδυνα επίπεδα. Ακόμα και στο παρελθόν, όταν είχαμε εκρήξεις ηφαιστείων, τα σωματίδια έφταναν μέχρι την Κεντρική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία. Αλλά ήταν τόσο αραιά που δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για την υγεία. Το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τη μεγάλη απόσταση και τις κατάλληλες συνθήκες που απαιτούνται για τη μεταφορά τους», σημείωσε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ