Εκτεταμένη υπερσυνταγογράφηση: Στο στόχαστρο το σύστημα υγείας


Η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες πόρων για τον ΕΟΠΥΥ. Το υπουργείο Υγείας, με επικεφαλής τον Άδωνι Γεωργιάδη, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση αυστηρών ελέγχων και νέων μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, πάνω από 100 γιατροί βρίσκονται υπό διερεύνηση, έχοντας καταγράψει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαρμάκων σε συνταγές, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό.

Οι 10 πιο ακραίες περιπτώσεις γιατρών

Η ανάλυση από το υπουργείο Υγείας αναδεικνύει δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις γιατρών που έγραψαν τεράστιες ποσότητες φαρμάκων, πολλές φορές χωρίς να δικαιολογείται η ανάγκη. Για παράδειγμα, ένας παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 1.621 τεμάχια φαρμάκων στη μητέρα του, ενώ όλα εκτελέστηκαν σε ένα μόνο φαρμακείο. Άλλοι γιατροί χρησιμοποίησαν συγγενείς ή οικείους τους για να προχωρήσουν σε μαζικές συνταγογραφήσεις. Παρόμοια φαινόμενα εντοπίστηκαν στη Μυτιλήνη και τη Θεσσαλονίκη, όπου συνταγογραφήθηκαν εκατοντάδες φάρμακα σε λίγους ασθενείς ή συγγενείς των γιατρών.

Αποκλεισμός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι γιατροί που εντοπίζονται να παραβαίνουν τον νόμο αποκλείονται άμεσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Παράλληλα, οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε φαρμακεία που εμπλέκονται σε ύποπτες συναλλαγές, ενώ οι υπεύθυνοι για τη ζημιά θα λογοδοτήσουν στις αρμόδιες αρχές.



Η σημασία των νέων μέτρων

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να αξιοποιήσει πλήρως τα δεδομένα από το σύστημα ΗΔΙΚΑ, τα οποία επιτρέπουν τον άμεσο εντοπισμό περιπτώσεων κακής χρήσης της συνταγογράφησης. Αυτή η προσπάθεια αποσκοπεί στη μείωση της σπατάλης πόρων και την εξασφάλιση πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς που τις χρειάζονται πραγματικά.

Η υπερσυνταγογράφηση θεωρείται «κλοπή» πόρων από τους πολίτες και το σύστημα υγείας, καθώς τα φάρμακα δεν καταλήγουν πάντα σε όσους τα έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο στόχος είναι η πλήρης εξάλειψη τέτοιων φαινομένων, με τον έλεγχο να επεκτείνεται και σε παλαιότερα δεδομένα συνταγογράφησης, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ