THAAD: Το πανάκριβο αντιπυραυλικό σύστημα που προστατεύει το Ισραήλ


Το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα και πανάκριβα αμυντικά συστήματα στον κόσμο. Πρόσφατα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή του στο Ισραήλ, με σκοπό την ενίσχυση της άμυνας της χώρας έναντι ενδεχόμενης πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν. Αλλά πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα και γιατί θεωρείται τόσο κρίσιμο για την ασφάλεια της περιοχής;

Πώς λειτουργεί το σύστημα THAAD

Το THAAD έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ειδικότερα, το σύστημα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει απειλές από πυραύλους που εκτοξεύονται από απόσταση έως 3.000 χιλιομέτρων. Η αναχαίτιση συμβαίνει στην τερματική φάση της τροχιάς του πυραύλου, δηλαδή όταν αυτός αρχίζει την κατάβασή του προς τον στόχο του.



Το σύστημα λειτουργεί μέσω δορυφορικής ιχνηλάτησης και υπολογίζει την ακριβή θέση του εισερχόμενου πυραύλου, ενώ εκτοξεύει έναν αντίστοιχο αναχαιτιστή για να τον καταστρέψει με απευθείας χτύπημα, σαν να «χτυπάει μια σφαίρα με άλλη σφαίρα», όπως έχει αναφερθεί χαρακτηριστικά. Οι ταχύτητες που εμπλέκονται είναι εντυπωσιακές, με τους πυραύλους να κινούνται με ταχύτητες που φτάνουν τα 7.000-8.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Ισραηλινή αεράμυνα: Iron Dome και τα επίπεδα προστασίας

Η εισαγωγή του THAAD στο αμυντικό οπλοστάσιο του Ισραήλ έρχεται να συμπληρώσει το ήδη πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας της χώρας, που περιλαμβάνει το γνωστό σύστημα Iron Dome, τη «Σφεντόνα του Δαυίδ» και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα.

Το Iron Dome προστατεύει μικρότερες περιοχές, όπως πόλεις ή συνοικίες, αναχαιτίζοντας ρουκέτες και πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Ωστόσο, αυτό το σύστημα δεν είναι ανίκητο, καθώς έχει περάσει από δοκιμασίες κορεσμού, όπου μια πυροβολαρχία με περιορισμένο αριθμό βλημάτων δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει μεγάλο όγκο επιθέσεων ταυτόχρονα. Η «Σφεντόνα του Δαυίδ», από την άλλη, προσφέρει προστασία ενδιάμεσου βεληνεκούς.

Το γεωπολιτικό πλαίσιο

Η ανάπτυξη του THAAD στο Ισραήλ μπορεί να θεωρηθεί προετοιμασία για πιθανή ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων με το Ιράν, καθώς η ένταση στην περιοχή παραμένει υψηλή. Η Τεχεράνη διαθέτει πυραυλικά οπλοστάσια μεγάλου βεληνεκούς, ικανά να πλήξουν το Ισραήλ, και το THAAD παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Το σύστημα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε δοκιμές, αν και δεν είναι άτρωτο. Σημαντικά γεγονότα, όπως η αποτυχία αναχαίτισης τουλάχιστον σε μία περίπτωση στο παρελθόν, δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την απόλυτη αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Τι σημαίνει η παρουσία του THAAD στο Ισραήλ

Η ανάπτυξη του συστήματος THAAD στο Ισραήλ ενισχύει σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας έναντι στρατηγικών απειλών, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην ισραηλινή επικράτεια, ακόμη και σε περίπτωση εκτεταμένων επιθέσεων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ