Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος της χρονιάς


Η πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024, γνωστή και ως «Πανσέληνος του Κυνηγού», θα είναι ένα εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο, καθώς θα είναι ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος της χρονιάς. Αυτό θα συμβεί στις 17 Οκτωβρίου, όταν η Σελήνη θα βρεθεί στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, γνωστό ως περίγειο.

Τι είναι η υπερπανσέληνος;

Η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν μια πανσέληνος βρίσκεται κοντά στο περίγειο της τροχιάς της, δηλαδή στο σημείο όπου η Σελήνη είναι πιο κοντά στη Γη. Αυτό προκαλεί το φεγγάρι να φαίνεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια συνηθισμένη πανσέληνο. Αν και η διαφορά είναι μικρή, όταν η υπερπανσέληνος ανατέλλει ή δύει, κοντά στον ορίζοντα, μπορεί να δημιουργηθεί η λεγόμενη «ψευδαίσθηση του φεγγαριού», που κάνει το φαινόμενο ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Γιατί ονομάζεται «Πανσέληνος του Κυνηγού»;

Η ονομασία «Πανσέληνος του Κυνηγού» προέρχεται από τους ιθαγενείς της Αμερικής και υποδηλώνει την εποχή του κυνηγιού, όταν οι κυνηγοί ετοιμάζονταν για τον χειμώνα, καθώς τα θηράματα γίνονταν πιο ευδιάκριτα κάτω από το φως της σελήνης. Ο Οκτώβριος ήταν η ιδανική περίοδος για το κυνήγι, μετά την «Πανσέληνο του Καλαμποκιού» του Σεπτεμβρίου, που βοηθούσε στη συγκομιδή​.

Εναλλακτικά ονόματα της πανσελήνου

Εκτός από την ονομασία «Πανσέληνος του Κυνηγού», υπάρχουν και άλλες ονομασίες που σχετίζονται με αυτή την εποχή. Ορισμένες από αυτές είναι:

  • Drying Rice Moon (Σελήνη του Στεγνώματος του Ρυζιού), που αναφέρεται στη διαδικασία προετοιμασίας του ρυζιού μετά τη συγκομιδή.
  • Falling Leaves Moon (Σελήνη των Πέφτοντων Φύλλων), που υποδηλώνει τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο.
  • Freezing Moon (Σελήνη των Παγωμένων Νυχτών) και Ice Moon (Σελήνη του Πάγου), ονομασίες που δείχνουν τις χαμηλές θερμοκρασίες που αρχίζουν να επικρατούν αυτή την περίοδο​.

Η σημασία της υπερπανσελήνου του Οκτωβρίου 2024

Η υπερπανσέληνος του Οκτωβρίου θα είναι η κοντινότερη πανσέληνος της χρονιάς, φτάνοντας σε απόσταση περίπου 357.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Το φαινόμενο θα προσφέρει μια ιδιαίτερα φωτεινή και μεγάλη πανσέληνο, ιδανική για παρατήρηση σε περιοχές με καθαρό ουρανό​.

Την ημέρα αυτή, μην ξεχάσετε να κοιτάξετε ψηλά και να απολαύσετε αυτό το σπάνιο θέαμα που μόνο η υπερπανσέληνος μπορεί να προσφέρει.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ