Εγκέφαλος: Χωρίζει τη μέρα σε σκηνές όπως σε ταινία [μελέτη]


Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας οργανώνει τις αναμνήσεις της ημέρας, σαν σκηνές από μια ταινία. Όπως μια ταινία χωρίζεται σε επιμέρους σκηνές, έτσι και ο εγκέφαλος δημιουργεί τμήματα των εμπειριών μας, επιτρέποντάς μας να διαχωρίζουμε διαφορετικά γεγονότα, όπως η ώρα που πήγαμε για φαγητό ή η στιγμή που γυρίσαμε από τη δουλειά.

Το πείραμα

Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτόν τον μηχανισμό, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Christopher Baldassano από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ανέπτυξαν 16 ηχητικές αφηγήσεις που περιλάμβαναν διαφορετικές τοποθεσίες (π.χ. εστιατόριο, αεροδρόμιο) και κοινωνικά γεγονότα (όπως επαγγελματικές συμφωνίες ή ρομαντικές σχέσεις). Οι συμμετέχοντες άκουσαν αυτές τις αφηγήσεις ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα με χρήση fMRI.

Πώς διαχωρίζει ο εγκέφαλος τις εμπειρίες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα στον μέσο προμετωπιαίο φλοιό αυξανόταν κάθε φορά που άλλαζαν σημαντικά τα κοινωνικά γεγονότα της αφήγησης, όπως όταν κλείνονταν μια συμφωνία ή γινόταν μια πρόταση γάμου. Όμως, όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εστιάσουν στις τοποθεσίες αντί για τα γεγονότα, οι εγκέφαλοί τους διαχώριζαν διαφορετικά τις εμπειρίες.

Ο έλεγχος της μνήμης

Η μελέτη κατέληξε ότι μπορούμε να ελέγχουμε ποιες πτυχές της καθημερινότητάς μας θυμόμαστε, ανάλογα με το τι επιλέγουμε να προσέξουμε. Οι ερευνητές θέλουν τώρα να διερευνήσουν πώς η συνειδητή εστίαση μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη μνήμη μας​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ