Μεγάλη περίμετρος μέσης: Πώς σχετίζεται με χρόνιους πόνους στο σώμα

Είναι δυνατόν να πάρω ένα κιλό σε μια μέρα;
Είναι δυνατόν να πάρω ένα κιλό σε μια μέρα;

Το περιττό λίπος γύρω από τη μέση, γνωστό και ως «σωσίβιο», δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά συνδέεται άμεσα με χρόνιους πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, ιδιαίτερα γύρω από όργανα όπως το συκώτι και το πάγκρεας, μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, την πλάτη, τα γόνατα, και άλλα σημεία.

Σχέση λίπους και πόνου

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτυχθεί χρόνιος πόνος σε πολλαπλά σημεία. Το σπλαχνικό λίπος, που βρίσκεται γύρω από τα όργανα, είναι μεταβολικά ενεργό, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που αυξάνουν τη φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή συνδέεται με πόνους και δυσλειτουργίες στο νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας την εμπειρία του πόνου.

Γυναίκες και χρόνιος πόνος

Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες υποφέρουν από περισσότερους χρόνιους πόνους σε σύγκριση με τους άνδρες, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές και αυξημένο άγχος, ιδιαίτερα κατά τη μέση ηλικία. Οι ορμονικές αυτές διακυμάνσεις επιδεινώνουν τη συσσώρευση λίπους, γεγονός που εντείνει τον πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος.

Απώλεια βάρους και ανακούφιση του πόνου

Η μείωση του κοιλιακού λίπους φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Εκτός από τα καρδιοαγγειακά οφέλη, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και, κατά συνέπεια, να βοηθήσει στην ανακούφιση από χρόνιους πόνους σε όλο το σώμα.

Τρόποι διαχείρισης

Εκτός από την απώλεια βάρους, η άσκηση, όπως το χαλαρό τρέξιμο ή το περπάτημα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον χρόνιο πόνο, ιδιαίτερα στη μέση, χωρίς να προκαλεί τραυματισμούς.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ