Χεζμπολάχ: Πώς το drone Mirsad-1 εξουδετέρωσε την πανίσχυρη ισραηλινή άμυνα


Η επίθεση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση κοντά στην Μπινγιαμίνα υπογραμμίζει τη στρατηγική του Ιράν για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των πληρεξουσίων του όπως η Χεζμπολάχ, αποκαλύπτοντας τρωτά σημεία στην αεράμυνα του Ισραήλ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Jerusalem Post και εξηγεί πώς παραβίασε την ισραηλινή άμυνα.

Σε ένα από το φονικότερα χτυπήματα από τις 23 Σεπτεμβρίου στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν πάνω από 67, Το drone που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την επίθεση στο Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι το Mirsad – 1, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αναπτύσσει η Χεζμπολάχ για περισσότερες από δύο δεκαετίες και βασίζεται σε ιρανικά σχέδια, όπως αναφέρει ή ισραηλινή εφημερίδα.

Το Mirsad-1 κινείται με ταχύτητα 370 χλμ/ώρα, διαθέτει επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χλμ και μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών. Στην επίθεση στη Μπινγιαμίνα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πολλαπλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπό την κάλυψη ενός πυραυλικού μπαράζ, μία τακτική που στοχεύει να υπερκεράσει τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα, σύμφωνα πάντα με την Jerusalem Post.

Έκθεση της Defense Industry Daily αναφέρει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα drone Mirsad-1 κατορθώνει να διεισδύσει στην άμυνα του Ισραήλ. Νωρίτερα μέσα στο 2024 μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ πέταξαν πάνω από το ισραηλινό έδαφος για αρκετά λεπτά πριν επιστρέψουν στον Λίβανο.

Το οπλοστάσιο των drones της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ενσωματώνει όλο και περισσότερο drones στο οπλοστάσιό της, ενισχύοντας τις υπάρχουσες δυνατότητες πυραύλων και ρουκετών της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές από το Ερευνητικό Κέντρο Άλμα η σιιτική οργάνωση διαθέτει πάνω από 2.000 drones. Πολλά είναι είτε ιρανικής κατασκευής, είτε προσαρμοσμένα από εμπορικά μοντέλα. Αυτά τα drones χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, όπως παρακολούθηση, συλλογή πληροφοριών και αποστολές καμικάζι.

Το Mirsad – 1 που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ στην Μπινγιαμίνα, τής επιτρέπει να πραγματοποιεί ακριβείς επιθέσεις βαθιά στο ισραηλινό έδαφος, ελαχιστοποιώντας, μάλιστα, τον κίνδυνο για τις δυνάμεις της, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Πρόκειται για μία τακτική, η οποία έχει τελειοποιηθεί με χρόνια δοκιμών, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Ιράν να εξοπλίσει τους πληρεξουσίους του με προηγμένες τεχνολογίες. Ωστόσο, το συγκεκριμένο χτύπημα «γεννά» πολλά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ στην αντιμετώπιση απειλών από drones.

Ενώ o περίφημος «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome), το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός κατά των πυραύλων, αντιμετωπίζει προκλήσεις στον εντοπισμό και την αναχαίτιση μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών χαμηλής πτήσης, όπως το Mirsad-1. Ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει έρευνα για το γεγονός γιατί δεν σήμανε συναγερμός κατά τη διάρκεια του συμβάντος στη Μπινγιαμίνα, παρά την αυξανόμενη χρήση drones από τη Χεζμπολάχ στις επιθέσεις της, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ