Οι ΗΠΑ στέλνουν αντιπυραυλικό σύστημα Thaad στο Ισραήλ – Ενισχύουν την άμυνα κατά του Ιράν


Εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν

Με τον κόσμο να βρίσκεται σε στάση αναμονής για την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα στο Τελ Αβίβ μαζί με αμερικανικά στρατεύματα για να το χειριστούν, ενισχύοντας την άμυνα του κορυφαίου συμμάχου της στη Μέση Ανατολή έναντι μιας ιρανικής επίθεσης, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Κυριακή.

Η ανάπτυξη του συστήματος Thaad, ενός επίγειου αναχαιτιστή που έχει σχεδιαστεί για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στις αμερικανικές προσπάθειες να προστατεύσουν άμεσα το Ισραήλ από εχθρική επίθεση, βάζοντας Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος.

Η κίνηση έρχεται καθώς Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες για προγραμματισμένο ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν με την κυβέρνηση Μπάιντεν να προτρέπει τον Νετανιάχου να μην στοχεύσει τις πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Εάν το Ιράν απαντούσε στο σχεδιαζόμενο ισραηλινό χτύπημα με επίθεση στο Ισραήλ, θα ήταν η τρίτη περίπτωση της Τεχεράνης να χτυπήσει ισραηλινό έδαφος φέτος.

Οι στρατιώτες, λίγο λιγότερο από 100 συνολικά, θα επανδρώσουν το σύστημα, μια σπάνια ανάπτυξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Το πόσο γρήγορα το Πεντάγωνο μπορεί να μεταφέρει το σύστημα στο Ισραήλ δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρο. Η διοίκηση δεν είπε πότε θα ήταν στη θέση του το Thaad.

Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε το αντιπυραυλικό σύστημα στο Ισραήλ υπό τις οδηγίες του Μπάιντεν «μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ στις 13 Απριλίου και ξανά την 1η Οκτωβρίου».

Η δήλωση πρόσθεσε: «Αυτή η ενέργεια υπογραμμίζει τη σιδηρά δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την άμυνα του Ισραήλ και για την υπεράσπιση των Αμερικανών στο Ισραήλ από τυχόν περαιτέρω επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν».

Το Thaad θα παρέχε μια επίγεια άμυνα στο Ισραήλ, εμβαθύνοντας την αμερικανική εμπλοκή στην άμυνά του.

«Ο Thaad έχει αποδειχθεί στη μάχη επιχειρησιακά και έχει ένα εξαιρετικό ρεκόρ δοκιμών», δήλωσε ο Tom Karako, ειδικός στην αντιπυραυλική άμυνα στο κέντρο σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον. «Θα παρείχε πρόσθετες δυνατότητες».

Οι ΗΠΑ έστειλαν προσωρινά μια μπαταρία πυραυλικής άμυνας Thaad το 2019 στο Ισραήλ ως μέρος άσκησης που σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό αποδεικνύει τη «συνεχή δέσμευση της Ουάσιγκτον για την περιφερειακή ασφάλεια του Ισραήλ».

Οι ισραηλινές ειδήσεις το Σαββατοκύριακο ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ εξέταζαν το ενδεχόμενο αποστολής του συστήματος, αλλά δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση.

Το Ισραήλ έχει γίνει ολοένα και περισσότερο εξαρτημένο από τον αμερικανικό στρατό για να ενισχύσει την άμυνά του έναντι της μεγάλης πυραυλικής απειλής του Ιράν και των μαχόμενων ομάδων που υποστηρίζει η Τεχεράνη. Η ανάπτυξη αμερικανικών πλοίων, αεροπλάνων και προσωπικού είχε σκοπό να αποτρέψει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή. Ωστόσο, έχει εξαντλήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των απειλών από τη Ρωσία και την Κίνα, ιδιαίτερα τα μελλοντικά της σχέδια ανάπτυξης πλοίων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ