37 ημέρες μετά την ανατροπή του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του κόμματος
Να γυρίσει ολοκληρωτικά σελίδα και να αφήσει πίσω του τα όσα συνέβησαν τον τελευταίο έναν χρόνο -και ειδικά το τελευταίο δίμηνο- θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα προσπαθήσει να επουλώσει τις «πληγές» της εσωκομματικής σύγκρουσης και τα «συντρίμμια» που άφησε πίσω του η ηγεσία Κασσελάκη.
37 ημέρες μετά την ανατροπή του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να «μπλοκάρει» την εκ νέου υποψηφιότητα του τέως προέδρου. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει να βάλει ένα τέλος στην εσωστρέφεια και την πολιτική απαξίωση, στην οποία βρίσκεται από πέρσι τον Σεπτέμβριο και να βαδίσει ομαλά στον δρόμο για την εκλογή νέας ηγεσίας.
Πάντως, κανένας δεν πιστεύει ότι η πλευρά Κασσελάκη θα εγκαταλείψει την προσπάθεια και ότι θα αποδεχθεί την απόφαση των οργάνων, με όλους να περιμένουν τα επόμενα βήματα του, δίνοντας ραντεβού στο Συνέδριο – αν και δύσκολα θα μπορέσει να φανεί συνεπής εκεί.
Η «μητέρα των μαχών»
Η κατάσταση μέσα, αλλά και έξω από το ξενοδοχείο που διεξήχθη η συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου, μύριζε «μπαρούτι» από νωρίς το πρωί. Οι συνεργάτες του έκπτωτου προέδρου που ήταν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, έκαναν ότι περνούσε από το χέρι του προκειμένου η διαδικασία να απονομιμοποιηθεί.
Αυτό από μόνο του δείχνει το πόσο δύσκολη ήταν η θέση στην οποία είχαν περιέλθει, μετά την αποστολή της εξώδικης διαμαρτυρίας από τον Στέφανο Κασσελάκη, προς τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να έλεγαν και να συνεχίζουν να λένε πως τα πάντα θα κριθούν στο Συνέδριο, όμως γνώριζαν πολύ καλά πως βρίσκονταν σε αδιέξοδο.
Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που άνηκαν στο αντικασσελακικό «μπλοκ», ήταν αποφασισμένα να τελειώσουν με τον άνθρωπο που θεωρούν υβριστή του κόμματος, δικού τους και του Αλέξη Τσίπρα.
Και έτσι έγινε. Έστω και με πολύμηνη καθυστέρηση, επέλεξαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να τελειώνουν με τον άνθρωπο που κατηγόρησε τον φυσικό ηγέτη ολόκληρης της παράταξης ότι διατηρούσε «μαύρα ταμεία». Που κατηγόρησε ως «πραξικοπηματίες» και «κουκουλοφόρους» -μέσω των στενών του συνεργατών- τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που χαρακτήρισε -εμμέσως, πλην σαφώς- «διαπλεκόμενους» τα στελέχη του κόμματος.
Προσπάθεια για «αρένα» από τους «κασσελίστας»
Πριν από τρεις ημέρες, οι οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, διακινούσαν μεταξύ τους μηνύματα, με σκοπό να μαζευτούν έξω από το ξενοδοχείο και να ασκήσουν πίεση στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, έτσι ώστε να μην λάβουν κατασταλτικά μέτρα εναντίον του εκλεκτού τους.
Με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ο έκπτωτος πρόεδρος δήλωσε ότι όλα αυτά είναι προβοκάτσιες. Όμως, όσα περιέγραφαν τα εν λόγω sms, έγιναν κατά γράμμα. Από την προσπάθεια να μην υπάρξει απαρτία, μέχρι και τις συγκεντρώσεις αγανακτισμένων «κασσελίστας» έξω και μέσα στο ξενοδοχείο.
Αν όλα τα παραπάνω ήταν κατά τον Στέφανο Κασσελάκη, «προβοκάτσια», αυτοί που τα οργάνωσαν δεν είναι προβοκάτορες; Το ερώτημα, ρητορικό…
Άδωνις υπέρ Κασσελάκη
Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν πέρασε απαρατήρητη η ξεκάθαρη στήριξη του Άδωνη Γεωργιάδη, υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, με το πρόσχημα της «αντιδημοκρατικής πράξης».
«Άδωνις Γεωργιάδης υπέρ Κασσελάκη. Όταν δεν θέλεις έναν ΣΥΡΙΖΑ συνιστώσα της διαπλοκής, η στήριξη του Γεωργιάδη και των πιο σκληρών δημοσιογράφων υπέρ του Μητσοτάκη την περίοδο 2012-2023 τι είναι;», αναρωτιόνταν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλοι, πάλι, από τους «ουδέτερους», σχολιάσαν με σκωπτικό τρόπο την εξόφθαλμη παρέμβαση στα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου. Εκ των πραγμάτων, έλεγαν, πρέπει κάποιοι «να αναρωτηθούν για τη στήριξη του υπουργού Υγείας προς τον Στέφανο Κασσελάκη, την ώρα που κυνηγάει τον Παύλο Πολάκη, στα δικαστήρια και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους», συμπλήρωναν.
Όλα για το συνέδριο
Πάντως, ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ένα ραντεβού στους οπαδούς του, στο οποίο μάλλον, δεν θα είναι συνεπής. Με μια νέα διαδικτυακή αφίσα, έδωσε το στίγμα ότι ο στόχος του παραμένει το να ελέγξει το Συνέδριο.
Όμως, η υποψηφιότητα του, με βάση τη χθεσινή απόφαση, δεν θα φτάσει καν στο Συνέδριο. Εκεί, θα φτάσουν όσοι εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή. Και ο Κασσελάκης, δεν θα είναι ένας εξ αυτών. Επίσης, το Συνέδριο θα έχει μια και μόνο εργασία. Την ανάδειξη των υποψηφίων – επομένως, τα περί «παλινόρθωσης» του, μοιάζουν με όνειρα θερινής νύκτας.