Δωρεάν Self-Test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ξεκίνησε η αποστολή των SMS


Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων SMS για την δωρεάν διάθεση self-test ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα, που αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθευτούν το self-test από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Το πρόγραμμα αφορά περίπου 2,8 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, που διαθέτουν ΑΜΚΑ. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να μην έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου ή φλεγμονώδεις νόσους όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Πώς γίνεται η παραλαβή του self-test;

Οι δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση θα ενημερωθούν μέσω SMS ή email, ώστε να παραλάβουν το self-test από το φαρμακείο της επιλογής τους. Όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση μπορούν να παραλάβουν το test χρησιμοποιώντας μόνο τον ΑΜΚΑ τους.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος;

Σε περίπτωση που το self-test ανιχνεύσει αίμα στα κόπρανα, ο πολίτης θα λάβει ενημέρωση από το φαρμακείο και θα έχει δικαίωμα δωρεάν ιατρικής επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο. Αν κριθεί απαραίτητο, θα εκδοθεί παραπεμπτικό για δωρεάν κολονοσκόπηση, κατά την οποία μπορεί να γίνει αφαίρεση πολύποδων ή βιοψία εάν υπάρχουν ευρήματα.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου παχέος εντέρου, που είναι το τρίτο πιο συχνό νεόπλασμα στην Ευρώπη και μία από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ