Τυφώνας Μίλτον: Σαρωτικές καταστροφές και φόβοι για αύξηση νεκρών

A drone view shows a car driving through a flooded street following Hurricane Milton in Siesta Key, Florida, U.S., October 10, 2024. REUTERS/Marco Bello

Ο τυφώνας Μίλτον προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρη τη Φλόριντα, με την καταιγίδα να πλήττει την πολιτεία δύο εβδομάδες μετά τον τυφώνα Helene. Ο Μίλτον έφερε μαζί του ανέμους ταχύτητας 205 χιλιομέτρων την ώρα, πλημμύρες, και περισσότερους από 130 ανεμοστρόβιλους, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 15 νεκρούς, ενώ χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Παρά το μέγεθος της καταστροφής, πολλές περιοχές, όπως ο κόλπος της Τάμπα, απέφυγαν το χειρότερο σενάριο που προέβλεπαν οι μετεωρολόγοι. Ο τυφώνας έκανε τελικά την είσοδό του κοντά στη Σιέστα Κι ως κατηγορίας 3 και εξασθένισε σε κατηγορία 1 καθώς διέσχιζε την πολιτεία. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο περιλαμβάνουν την κομητεία Σαρασότα και περιοχές όπως το Πορτ Σεντ Λούσι, όπου αναφέρθηκαν πέντε θάνατοι από ανεμοστρόβιλους.

Εκατομμύρια σπίτια υπέστησαν ζημιές, και πάνω από 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα. Οι προσπάθειες διάσωσης είναι σε εξέλιξη με εκατοντάδες επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης να διεξάγονται σε ολόκληρη την πολιτεία, καθώς η στάθμη του νερού παραμένει υψηλή και οι πλημμύρες συνεχίζονται. Ενδεικτικό της έντασης της καταιγίδας είναι ότι η στέγη του Tropicana Field, γηπέδου της Τάμπα Μπέι, παρασύρθηκε από τους ανέμους.

Άνθρωπος διασώθηκε γαντζωμένος σε καταψύκτη

Ένας άνδρας που βρισκόταν γαντζωμένος σε έναν καταψύκτη που επέπλεε σε απόσταση 30 μιλίων από την ακτή, διασώθηκε από την αμερικανική ακτοφυλακή.

Το πλήρωμα κατέβηκε από ελικόπτερο και έφτασε μέχρι τον άνδρα, ο οποίος βρέθηκε γονατισμένος πάνω στη συσκευή της κουζίνας στον Κόλπο του Μεξικού στα ανοικτά του Longboat Key, στη Νότια Φλόριντα.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα για ιατρική περίθαλψη.

«Αυτός ο άνδρας επέζησε σε ένα εφιαλτικό σενάριο ακόμη και για τον πιο έμπειρο ναυτικό», δήλωσε ο υποπλοίαρχος Dana Grady, της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

«Για να καταλάβετε τη σοβαρότητα των συνθηκών του τυφώνα, εκτιμούμε ότι βίωσε περίπου 75-90 μίλια/ώρα ανέμους, 20-25 πόδια θάλασσα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας.

«Επέζησε χάρη στο σωσίβιο, τον ραδιοφάρο εντοπισμού θέσης έκτακτης ανάγκης και ένα ψυγείο».

Ο άνδρας έκανε επισκευές στο σκάφος του στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν αυτό αχρηστεύτηκε ενώ επέστρεφε στο λιμάνι.

Οι άνεμοι έπνεαν περίπου 30 μίλια/ώρα και η θάλασσα ήταν στα 8 πόδια, αλλά οι συνθήκες επιδεινώνονταν γρήγορα καθώς ο τυφώνας πλησίαζε.

Κροκόδειλοι στους δρόμους

Σοκάρει η εικόνα από τη στιγμή που κάτοικοι της Φλόριντα, οι οποίοι βρέθηκαν στον τυφώνα Μίλτον, άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου τους και βρήκαν έναν αλιγάτορα να προσπαθεί να δαγκώσει το λάστιχο.

Οι ειδικοί της άγριας ζωής, έχουν προειδοποιήσει ότι τα ζώα μπορεί να επηρεαστούν από τις καταιγίδες και να οδηγηθούν σε κατοικημένες περιοχές, να αποπροσανατολιστούν και να γίνουν πιο επιθετικά από το άγχος.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι χιλιάδες διασώστες έχουν ριχτεί στη μάχη στις περιοχές που επλήγησαν από την καταιγίδα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.000 μελών της ακτοφυλακής.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, ανέφερε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη, αλλά παραμένει κρίσιμη, και οι αρχές συνεχίζουν να εργάζονται για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν.


Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την παροχή επιπλέον βοήθειας για την αντιμετώπιση των καταστροφών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ