Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά τον Οκτώβριο: «Ζεστό χρήμα» για 45.000 δικαιούχους


Οι επανυπολογισμοί των απολαβών οδηγούν σε «ζεστό χρήμα» χιλιάδες δικαιούχους. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για διπλοσυνταξιούχους. 

«Ζεστό χρήμα» αναμένεται να λάβουν εντός του Οκτωβρίου περισσότεροι από 45.000 συνταξιούχοι, καθώς ο ΕΦΚΑ «τρέχει» αυτό το διάστημα υποθέσεις αποπληρωμής οφειλόμενων, από ανεφάρμοστες διατάξεων νόμων, οι οποίες διευθετήθηκαν μεν, εντός του 2023, χωρίς όμως να καταβληθούν τα αναδρομικά.

Αναλυτικά, αναδρομικά ποσά 48 μηνών θα λάβουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου περισσότεροι από 45.000 συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που προέρχονται από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Από την αρχή του έτους, ο ΕΦΚΑ έχει προχωρήσει σε καταβολή αναδρομικών μετά την εκκαθάριση συντάξεων ομάδων συνταξιούχων που εδικαιούντο υψηλότερες συντάξεις με βάσει σχετικές διατάξεις των νόμων Κατρούγκαλου (4387/2016) και Βρούτση (4670/2020).

Ποιοί θα λάβουν τα χρήματα

Έτσι, μετά τους συνταξιούχους της Ολυμπιακής, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δίκαιου, τους δικαστικούς υπάλληλους, τους μηχανικούς του Δημοσίου και τους γιατρούς του ΕΣΥ, θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν λάβει ήδη τις νέες, επανυπολογισμένες συντάξεις τους, με το επιπλέον ποσό που αναλογούσε στην προσαύξηση του συντελεστή του νόμου Βρούτση (Ν. 4670/2020), καθώς είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Τώρα, ξεκινά η διαδικασία εκκαθάρισης, μέσω της καταβολής και των αναδρομικών ποσών.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο επανυπολογισμός με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 είναι ευνοϊκότερος για όσους έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω σε σχέση με τα ποσοστά που ίσχυαν από το νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016). Στα 35 έτη, ο νόμος Κατρούγκαλου έδινε ποσοστό αναπλήρωσης 33,81% και ο νόμος Βρούτση 37,31%.

Με 40 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης με το νόμο Βρούτση αυξήθηκε στο 50,01% από 42,80% που ήταν με το νόμο Κατρούγκαλου. Οι διαφορές στα ποσοστά αναπλήρωσης ανεβάζουν το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης. Το ποσό της σύνταξης θα παραμένει το ίδιο, ωστόσο θα λάβουν τα αναδρομικά που τους οφείλονται και αφορούν αποκλειστικά και μόνο το διάστημα 48 μηνών, με έναρξη τον 10/2019 κι έπειτα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι δικαιούχοι των αναδρομικών είναι κατά κύριο λόγο διπλοσυνταξιούχοι μετά το 2016, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους λαμβάνουν δύο συντάξεις, όπως για παράδειγμα σύνταξη λόγω γήρατος και σύνταξη λόγω θανάτου ή δύο συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ κ.λπ). Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται επίσης συνταξιούχοι με διαδοχική ασφάλιση αλλά και συνταξιούχοι που συνέχισαν ή ανέλαβαν εργασία μετά τη συνταξιοδότηση.

Στις περιπτώσεις των αναδρομικών ανήκει και μικρός αριθμός συνταξιούχων που είχαν αιτηθεί τη σύνταξή τους πριν τον 5/2016, η οποία μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων δεν έχει καθόλου προσωπική διαφορά, όμως δικαιούται προσαύξηση της σύνταξής του μετά την εφαρμογή των συντελεστών του νόμου Βρούτση.

Πηγή: euro2day



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ