ΠΑΣΟΚ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών


Ο β’ γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2024, με υποψηφίους τον νυν πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα. Η διαδικασία του δεύτερου γύρου διαφοροποιείται σε ορισμένα σημεία σε σχέση με τον πρώτο γύρο της 6ης Οκτωβρίου.

Διαδικασία και δικαιώματα

Στις κάλπες καλούνται μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο, χωρίς να απαιτείται νέο αντίτιμο. Οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της Ελλάδας ή του εξωτερικού, ανεξάρτητα από το πού ψήφισαν στον πρώτο γύρο, και θα πρέπει να επιδείξουν ταυτότητα ή διαβατήριο για την ταυτοποίηση. Νέες αιτήσεις μελών δεν γίνονται δεκτές.

Τεχνικές Διαδικασίες

Κάθε εκλογικό τμήμα θα χρησιμοποιήσει νέες σφραγίδες και ψηφοδέλτια, ενώ τα παλαιά υλικά αποσύρονται για να αποφευχθούν λάθη. Τα σύμβολα (+, x, ή ν) θα είναι αποδεκτά, τόσο δεξιά όσο και αριστερά από τα ονόματα των υποψηφίων.

Οι Υπεύθυνοι Εκλογικών Κέντρων θα πρέπει να παραδώσουν το εκλογικό υλικό στις εφορευτικές επιτροπές την Κυριακή το πρωί πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Έως τότε, είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξή του, ώστε να μη διανεμηθούν φάκελοι ή ψηφοδέλτια πριν από την ημέρα των εκλογών.

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί καθυστέρηση στο σύστημα του tablet ή τεχνικό πρόβλημα, σταματά η εκλογική διαδικασία επί τόπου, σφραγίζεται η κάλπη με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής και ενημερώνεται η ΕΔΕΚΑΠ.

Αυτονόητο είναι ότι, σε αυτήν την περίπτωση δε σημειώνονται ονόματα στην κατάσταση ψηφισάντων, αφού δε θα είναι εφικτή η διαπίστευση των ψηφοφόρων μέσω tablet.

Η εκλογική διαδικασία ξεκινά ξανά μόλις επανέλθει η λειτουργία του tablet.

Οι εν λόγω εκλογές διεξάγονται σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να φαίνεται αποδυναμωμένη. Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στις πιθανές συμμαχίες των υποψηφίων του α’ γύρου με τους δύο διεκδικητές της ηγεσίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ