Πίτα λαχανικών με τραγανή ζύμη


Η πίτα λαχανικών είναι μια από τις πιο αγαπημένες και υγιεινές επιλογές, γεμάτη γεύσεις από φρέσκα υλικά και μυρωδικά. Είναι ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα ή ακόμα και για συνοδευτικό σε τραπέζι. Η γεύση των λαχανικών συνδυάζεται τέλεια με την τραγανή ζύμη, προσφέροντας μια εμπειρία που θα ικανοποιήσει κάθε ουρανίσκο. Αυτή η συνταγή είναι ευέλικτη και μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τα λαχανικά που προτιμάς, κάνοντάς την ιδανική για όλες τις εποχές.

Συνταγή για Πίτα Λαχανικών

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml νερό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ξύδι

Για τη γέμιση:

  • 2 καρότα, τριμμένα
  • 2 κολοκυθάκια, τριμμένα
  • 1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. σπανάκι, φρέσκο ή κατεψυγμένο (στραγγισμένο)
  • 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 αυγά
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φρέσκα μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία της ζύμης:
    • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
    • Προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το ξύδι, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
    • Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  2. Ετοιμασία της γέμισης:
    • Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
    • Προσθέτουμε τα καρότα, τα κολοκυθάκια και την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.
    • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σπανάκι και τα μυρωδικά και σοτάρουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
    • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι.
  3. Συναρμολόγηση:
    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Ανοίγουμε το ένα κομμάτι με έναν πλάστη και το τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδωμένο.
    • Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
    • Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση.
    • Κλείνουμε τις άκρες της πίτας και κάνουμε μερικές χαρακιές στην επιφάνεια.
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη.
  4. Σερβίρισμα:
    • Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρουμε.

Αυτή η πίτα λαχανικών είναι τέλεια για το καθημερινό τραπέζι και συνοδεύεται ιδανικά με μια φρέσκια σαλάτα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ