Ο καιρός… τρελάθηκε: Έβρεξε μέχρι και στη Σαχάρα, «πλημμύρισε» η έρημος


Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες της περιοχής δημιούργησαν κάποιες πραγματικά απίστευτες εικόνες

Ένας σπάνιος κατακλυσμός βροχοπτώσεων άφησε γαλάζιες λιμνοθάλασσες νερού ανάμεσα στους φοίνικες και τους αμμόλοφους της ερήμου Σαχάρα, τροφοδοτώντας μερικές από τις πιο πληγείσες από την ξηρασία περιοχές της με περισσότερο νερό από ό,τι είχαν δει πολλές από αυτές εδώ και δεκαετίες.

Η έρημος του νοτιοανατολικού Μαρόκο συγκαταλέγεται στα πιο άνυδρα μέρη του κόσμου και σπάνια δέχεται βροχές στα τέλη του καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση του Μαρόκο δήλωσε ότι δύο ημέρες βροχόπτωσης τον Σεπτέμβριο είχαν ξεπεράσει τους ετήσιους μέσους όρους σε αρκετές περιοχές που λαμβάνουν κατά μέσο όρο λιγότερα από 250 χιλιοστά ετησίως, συμπεριλαμβανομένης της Τάτα, μιας από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

AP24281375198700.jpg

Στο Ταγκουνίτε, ένα χωριό περίπου 450 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ, καταγράφηκαν περισσότερα από 100 χιλιοστά σε μια περίοδο 24 ωρών.

Οι καταιγίδες προσέφεραν περισσότερες βροχοπτώσεις από όσες είχαν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, αφήνοντας εντυπωσιακές εικόνες με άφθονο νερό να αναβλύζει μέσα από την άμμο της Σαχάρας ανάμεσα σε κάστρα και στην χλωρίδα της ερήμου.

Στις κοινότητες της ερήμου που επισκέπτονται οι πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται τη Σαχάρα, τα οχήματα 4×4 έκαναν βόλτες μέσα από τις λακκούβες και οι κάτοικοι εξέταζαν τη σκηνή με δέος.

Morocco Desert Rain

«Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Houssine Youabeb της Γενικής Διεύθυνσης Μετεωρολογίας του Μαρόκο.

Τέτοιες βροχές, τις οποίες οι μετεωρολόγοι αποκαλούν εξωτροπικές καταιγίδες, μπορεί πράγματι να αλλάξουν την πορεία του καιρού της περιοχής τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, καθώς ο αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία, προκαλώντας μεγαλύτερη εξάτμιση και προσελκύοντας περισσότερες καταιγίδες, δήλωσε ο Youabeb.

Έξι συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας έχουν δημιουργήσει προκλήσεις για μεγάλο μέρος του Μαρόκο, αναγκάζοντας τους αγρότες να αφήσουν τα χωράφια σε άγονη βλάστηση και τις πόλεις και τα χωριά να περιορίσουν την κατανάλωση νερού.

Η πληθώρα των βροχοπτώσεων θα βοηθήσει πιθανότατα στην αναπλήρωση των μεγάλων υπόγειων υδροφόρων οριζόντων που βρίσκονται κάτω από την έρημο και βασίζονται στην παροχή νερού στις κοινότητες της ερήμου. Οι δεξαμενές της περιοχής που είχαν φραγεί αναφέρθηκε ότι ξαναγέμισαν με ρυθμούς ρεκόρ καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι βροχές του Σεπτεμβρίου θα ανακουφίσουν την ξηρασία της περιοχής.

Morocco Desert Rain

Ωστόσο, το νερό που αναβλύζει μέσα από την άμμο και τις οάσεις άφησε πίσω του περισσότερους από 20 νεκρούς στο Μαρόκο και την Αλγερία και κατέστρεψε τις σοδειές των αγροτών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να διαθέσει κεφάλαια έκτακτης βοήθειας, μεταξύ άλλων και σε ορισμένες περιοχές που επλήγησαν από τον περσινό σεισμό.

Οι δορυφόροι της NASA έδειξαν ότι το νερό εισρέει ορμητικά και γεμίζει τη λίμνη Iriqui, μια διάσημη λιμνοθάλασσα μεταξύ της Zagora και της Tata, η οποία είχε στεγνώσει εδώ και 50 χρόνια.

Με πληροφορίες από Associated Press


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ