Αγωνία για τις μέλισσες στο Ηνωμένο Βασίλειο: Εγκρίνεται φυτοφάρμακο που τις σκοτώνει


Οι περιβαλλοντικές ομάδες προτρέπουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και να αρνηθεί την εφαρμογή φυτοφαρμάκων – Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μέλισσες

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν, μέσα στον επόμενο χρόνο, τη χρήση ενός φυτοφαρμάκου που σκοτώνει τις μέλισσες, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους περί απαγόρευσης.

Τα νεονικοτινοειδή απαγορεύονται στην ΕΕ επειδή είναι τοξικά για τις μέλισσες, ωστόσο έχουν εγκριθεί προς χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2021.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Κιρ Στάρμερ είχε δηλώσει πως «η νέα κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα imidacloprid, clothianidin και thiamethoxam λόγω των επιπτώσεών τους στις μέλισσες».

Η British Sugar και η National Farmers’ Union (NFU) υπέβαλαν αίτηση για να τους επιτραπεί η χρήση του Cruiser SB, ενός νεονικοτινοειδούς που περιέχει θειαμεθοξάμη, στα ζαχαρότευτλα. Καταπολεμά μια ασθένεια των φυτών γνωστή ως «κίτρινη ίωση». Ωστόσο, αυτό το ισχυρό φυτοφάρμακο δηλητηριάζει τις μέλισσες καταστρέφοντας το νευρικό τους σύστημα. Ο καθηγητής Dave Goulson, ειδικός στις μέλισσες στο Πανεπιστήμιο του Sussex, έχει προειδοποιήσει ότι ένα κουταλάκι του γλυκού της χημικής ουσίας είναι αρκετό για να σκοτώσει 1,25 δισεκατομμύρια μέλισσες.

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, το όλο θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες προέτρεψαν την κυβέρνηση των Εργατικών να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Ο Craig Bennett, διευθύνων σύμβουλος του The Wildlife Trusts, δήλωσε: «Αυτά τα θανατηφόρα φυτοφάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πλέον. Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι η British Sugar υπέβαλε αίτηση για πέμπτο χρόνο για χρήση χημικών ουσιών που σκοτώνουν τις μέλισσες, παρά τη δέσμευση της βιομηχανίας να σταματήσει τη χρήση τους και μάλιστα, μέσα στο περασμένο έτος.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) δήλωσε πως: «Αυτή η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη. Θα αλλάξουμε τις υπάρχουσες πολιτικές για να απαγορεύσουμε τη χρήση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων που απειλούν τις μέλισσες και άλλους ζωτικούς επικονιαστές». Συμπλήρωσε πως «οι αποφάσεις σχετικά με τις αιτήσεις έκτακτης άδειας χρήσης νεονικοτινοειδών στα ζαχαρότευτλα για το 2025 θα ληφθούν σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις».

Το Defra βρίσκεται υπό έρευνα από την αρμόδια υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος, αφού η προηγούμενη Συντηρητική κυβέρνηση ενέκρινε τη χρήση του φυτοφαρμάκου για φέτος.

Τέλος, οι αγροτικές ομάδες λένε ότι η χρήση του φυτοφαρμάκου είναι ζωτικής σημασίας για τη βρετανική βιομηχανία τροφίμων. Επισημαίνουν παράλληλα πως τα ζαχαρότευτλα είναι από τις πιο κερδοφόρες καλλιέργειες.

*Με πληροφορίες από Guardian


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ